Воден пост – гладолечение на вода

Воден пост

   Гладуването на вода, или както е по-редно да се нарича воден пост, е един от най-мощните и естествени природни методи за пречистване, подмладява и лечение на организма. Приложена правилно тази практика може да донесе ползи за цялото тяло, които не могат да бъдат постигнати по друг начин. Всичко, което е нужно да знаете за водният пост ще разгледаме в тази статия….


Ползи от водният пост


Редно е преди да продължим да отговорим на най-важният въпрос – защо е необходимо човек да се подлага на доброволно лишаване от храна и какви ще са ползите за него? Основните причини хората да практикуват водният пост са следните:

Детоксикация и лечение

   Една от основните ползи на водното гладуване е дълбоко пречистване на целият организъм от токсини и възстановяване на нормалната работа на всички органи. Опита ми показва, че повечето хора прибягват към този метод с цел лечение на заболяване, към което съвременната медицина е безсилна. Истината е, че повечето заболявания, които са в следствие на нездравословен начин на живот могат да бъдат излекувани с този метод. Естествено може да са необходими няколко курса с корекция на диетата между тях, но това е необходимо условие ако човек иска да постигне здравето, към което се стреми.

Подмладяване на тялото

   Водният пост е изключително мощен метод за подмладяване на тялото. В зависимост от това до каква степен е отровено тялото с токсини, човек може след водният пост да изглежда с години по-млад.

Психическо подобрение

   Възстановяването на всички органи и балансирането на процесите в организма връщат оптимизма и ведрото настроение, в което е нормално да бъде един здрав човек. По време на воден пост мисълта на човек се изостря изключително много. Древните философски школо на Платон и Сократ са били запознати с този факт и са прилагали въздържанието от храна за себе си и своите ученици. Много духовни учители са практикували воден пост с цел освобождаване на съзнанието и доближаване до Бог. Практиката ми показва, че по време на пълно гладуване, човек наистина преоценява и преосмисля всичко.

Рязко отслабване

   Водният пост е изключително бърз и ефективен начин за отслабване поради нулевото приемане на калории. Реално човек може да губи до килограм на ден, като обаче се има предвид, че след третият ден започва да се гори от мускулната маса. Този недостатък бързо се компенсира с упражнения след поста и е жертва, която трябва да се направи в името на всички положителни ползи, които ще имате. Йо-йо ефекта след гладуване на вода (както и след повечето диети) е много силно изразен и е важно да се обърне специално внимание на храненето след това.

Промивка на дебелото черво

   Не на последно място водният пост е невероятна възможност да се отървете от натрупаните хранителни отпадъци по стените на дебелото черво. Това е много лесна и изключително ценна практика, която ще подобри цялостното храносмилане и здравословното състояние на човек. Има специален плейлист по темата в YouTube канала ми: Промивка на Дебелото черво.


Воден пост – основни принципи

Гладуване на вода


   Как се прилага и как действа водният пост? На практика се преустановява всякакъв прием на храна за няколко дни, като се пие единствено вода (приема се само хуск и бентонит, за които ще говорим по-нататък). Когато в тялото спре да постъпва храна в тялото започват възстановителни процеси. Органите отделят натрупаните токсини в кръвта и първите 1-2 дни при повечето хора, които прилагат метода за пръв път започват първоначалните кризи, които включват главоболие, замаяност, гадене. Това е нормално. Неразбирането на същността на процеса е причината много хора да не успяват да се справят.

   Най-интензивно работят бъбреците понеже имат задачата да пречистват натрупаната с кръв токсини. Кожата може да се обрине, защото тя е на практика най-големият отделителен орган. Ускорение на пулса, защото кръвната захар пада, лош дъх от устата (подобен на миризмата на ацетон) придружен с бял или жълт налеп по езика.

   Тялото започва да възстановява органите и да саморегулира всичките процеси и функции. Както раната заздравява сама, така и организма се възстановява от вътре. Липсата на храна му позволява да насочи вниманието и енергията си към пречистването на всички органи и така да се каже „връщане към фабричните настройки“. С всеки изминал ден ефекта е по-голям.


Колко време е водният пост?


   За оптимални резултати и успешно съчетаване на режима с изчистване на отлаганията в дебелото черво целият курс е 7 дни. Въпреки това и 2-3 дена пак дават много добри резултати, но за толкова кратко време не може да се изчисти добре организма. Повече от 7 дни може да се продължи ако още излизат налепи от дебелото черво и човек се чувства относително добре, но повече от 8-9 дена аз не съм правил и не го препоръчвам. След

третият ден човек започва да изпитва доста голяма отпадналост, трябва да се движи бавно, да не става рязко, да почива, да не се стресира и т. н.

Воден пост - основни принципи


Воден пост – изпълнение


   Водното гладуване дори е по-лесно за някои хора отколкото диетите. Защо се получава така. Когато човек приема някаква храна, независимо от количествата, в тялото започват процеси които възбуждат апетита. Затова повечето хора се побъркват когато спазват строги диети – започват да изпитват глад и се провалят бързо.

   При водният пост обаче е друго. Поради липсата на каквато и да е храна тялото преминава на спциален режим, който се нарича „вътрешно хранене“ и реално апетитът изчезва почти напълно. Остават само определени моменти, в които изведнъж на човек му се дояжда нещо, но това желание бързо отшумява. В тези ситуации трябва да се прояви малко воля и характер.

   Тук на помощ идва хускът. Това са люспи от растението индийски живовляк, които се накисват във вода и се изпиват. Те служат като мека четка за лигавицата на червата, „избутват“ храната по стомашно-чревният тракт и не на последно място създават усещане за ситост. За хуска може да научиш повече от това видео: Приготвяне на Хуск

   Друго нещо, което се приема по време на воден пост е бентонита (хума). Това е свръх фина глина на прах, която се разрежда във вода и след като се утаи на дъното на чашата се изпива само водата (без утайката). Това се прави за допълнителен изчистващ ефект на клетъчно ниво. Важно е да не се разбърква с метална лъжица. Всичко за бентонита можеш да научиш в това видео: Приготвяне на Бентонит

   На практика единственото което се приема по време на водният пост е вода, хуск и бентонит. Водата е добре да е изворна (с розовият етикет на бутилката), а хуска и бентонита по 2-3 пъти на ден.


Захранване след воден пост


   Най-важният, деликатен и опасен момент е захранването. Никога не трябва да се пропуска или подценява по какъвто и да било начин. Това е период на постепенно преминаване към нормален режим на хранене. Това е от огромно значение и в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото човек може да си навреди още повече или дори да се докара до болница. Колкото е мощно гладуването на вода като метод, толкова е и опасен ако не се прави като трябва. Затова винаги трябва да се има предвид периода на захранване още в началото. Да изкарате 7 дни на вода и да си поръчате пица с кола на 8-мият ден е недопустимо и изключително опасно!!!

   Периода на захранване трябва да е минимум половината от самия плодов пост. Например ако сте постили 7 дни, то захранването трябва да е минимум 4 дена. Какво трябва да се яде за да се захрани организма. Захранването следва този ред:

 1. Започва се със сезонен плод – най-добре ябълка.
 2. Увеличаване леко на количествата плодове.
 3. Включване на сурови зеленчуци като отделно хранене (например настъргани зеле и морков) – без подправки.
 4. Увеличаване леко на количествата  сурови зеленчуци.
 5. Сурови (задължително накиснати) ядки, като за препоръчване е бадем, слънчоглед, орех. Може и да се яде варен картоф.
 6. Увеличаване леко на количествата и добавяне на малко свежи подправки като магданоз, копър, чесън лук.
 7. Варива – леща, нахут, боб, грах
 8. Животински продукти от леки към тежки – млечни, яйца, месо

   Златното правило на термичната обработка – Колкото по щадяща, толкова по-добре:

 1. на пара – добре
 2. варено – средно
 3. печено – зле
 4. пържено – много зле

   За захранването има подробна статия със специално видео на този линк: Захранване след гладуване

Предимства и недостатъци на водният пост


Предимства и недостатъци на водният пост


Предимства

 1. Най-голямото предимство е ефективността и времето за детоксикация. С този метод тялото се изчиства в пъти по-бързо и качествено от другите хранителни диети. Това което ще постигнете с плодов пост за 14 дни, ще постигнете с воден за седмица.
 2. Другото огромно предимство е възможността за промивка на дебелото черво, защото за нея, човек не трябва да се храни няколко дни. Много хора прилагат водният пост именно с цел да отстранят налепите по дебелото черво.
 3. Нищо не лекува душата и психиката на човек както гладуването на вода. При правилно провеждане на режима този ефект идва след третият ден.

Недостатъци

 1. Недостатък на водният пост е, че човек трябва да е в домашни условия и не е трудоспособен. Представете си че отивате в санаториум за 10 дни и никой не трябва да ви безпокои, с тази разлика че сте си вкъщи. Най-добре е да сте сами по време на поста.
 2. Загубата на мускулна маса след третият ден също е недостатък, който лесно може да се коригира с няколко упражнения след гладуването.
 3. Изявен йо-йо ефект ако не се променят някои хранителни навици. Това се получава, защото тялото се стресира от внезапната липса на храна и за да се предпази за в бъдеще от подобен дефицит може да складира по-лесно резервни запаси под формата на мазнини. Това е проблем на всяка диета. Затова е много важна стъпката с храненето. При нормален хранителен режим няма от какво да се притеснявате.

Подготовка


      За да започнете воден пост е най-добре да се изолирате сами вкъщи. Вземете си 10 дена отпуска и се отдайте на прилагане на метода. Много важна е психическата нагласа. Добре е да имате кантар за да следите теглото си, което е много мотивиращо през този период особено ако имате килограми за сваляне. Хубаво е да махнете всякаква храна, която може да ви се мярка пред очите. Много е важно да не се поставяте в ситуации на изкушения и вредни влияния. Това е вашето време да помогнете на тялото си. Предупредете приятелите си, че ще се „изгубите“ за известно време, за да не трябва всеки път да им дявате обяснения, че не искате да излизате и т .н. Проветрявайте често, стойте на топло, защото ще ви е по-студено от обекновно, забавлявайте се с каквото намерите за добре (филми, книги, игри). Mоже да правите дихателни упражнения или упражнението за прибиране на корема и възстановяване на перисталтиката на червата.


Основни грешки при воден пост


 1. Рязко прекратяване на поста – Каквото и да се случва поста се прекратява със захранване, което е минимум половината от времето на гладуване. Това е много важно!!!
 2. Приемане на лекарства по време на поста – Приемането на медикаменти обезсмисля целият процес и може даже да навредите повече на тялото. В този случай е добре да се консултирате с лекар който е на „ти“ със самият метод. Всеки друг лекар ще ви каже, че това са глупости и ще се опита да ви откаже.
 3. Подлагане на стрес по време на режима – Тялото става много чувствително при периоди на детоксикация и почивката е препоръчителна. Избягвайте стресови ситуации, спорове, пазете се от негативна информация, висок шум и т. н.
 4. Не обсъждайтекакво правите с хора, които не знаят за какво става на въпрос. Тяхното невежество може да подкопае вашата увереност и да саботира целият пост.
 5. Алкохол, цигари, наркотици – по време на поста и захранването са абсолютно забранени. Тук е необходима воля и разбиране на процеса.
 6. Много дълго гладуване за пръв път. Въпреки, че някои хора без проблем изкарват 7 дни на вода, за някои може да е доста трудно. Можете да направите няколко проби по 1 ден преди да преминете към пълният воден пост.

Основни грешки при воден пост


Промивка на дебелото черво


   Това е един от най-важните моменти, когато става въпрос за воден пост. В следствие на нездравословни хранителни навици по стените на дебелото черво с годините се отлагат налепи от храна. Те стоят плътно в гънките на червото и по този начин пречат на нормалните му функции и нарушават естествената бактериална флора. На места с обема си стесняват червото и храната преминава по-трудно от там. В следствие на това отделни части от червото се издуват поради задържаната храна, което води до запек и още по голяма токсичност в червото. Не случайно и ракът на дебелото черво е заболяване, което все по-често се среща. Изчистването и възстановяването на дебелото черво е ключов момент за цялостното здравословно състояние. Ако стомашно чревният тракт не е здрав то и храната не се усвоява оптимално. Колкото по-рано разбере човек, че всичко в човешкият организъм е взаимосвързано, толкова по-добре.

   Водният пост е идеален момент да се изкарат отлаганията от дебелото черво. Това става с така наречената промивка. И тук е момента където нещата се размиват много. Първо е проблемът с психологическата бариера, която кара хората да свързват клизмите и промивките с нещо гнусно и срамно. Естествено тези асоциации са в следствие на липса на знания. А другият проблем е че промивката се бърка с клизмата. Затова първо ще направим ясни разграничени между двете.

Клизма

 1. Клизмата е процес чрез който в дебелото черво се вкарва между 250 – 750 мл. течност (вода, вода със сол, кафе, урина и др.) и се задържа между 5-15 минути като се правят някои движения с цел течността да достигне до колкото се може повече участъци на червото. Целта е регулиране на бактериалната флора и помага при трудно изхождане. Вкарването на течността става с помощта на уред, който се нарича иригатор и е на практика един съд с тънък маркуч и накрайник. Недостатъка на този метод е, че задържането на течността често става трудно.

Промивка

 1. Промивкатата на дебелото черво най-лесно може да се обясни като поредица от много клизми, без да трябва да се задържа водата за определено време. За какво става на въпрос? Принципа е същият като при клизмата, но се прави само с вода, като съда трябва да е с около 20 литра вместимост. Изпълнението представлява вкарване на малко вода и веднага когато човек усети че червото е пълно я изкарва. Това се прави в легнало положение докато не свърши всичката вода. Звучи страшно, но е елементарно за изпълнение. Колкото и да пиша, трудно ще ме разберете и затова съм направил специална видео серия, която обяснява целият процес. Гледай видеата на този линк: Промивка на Дебелото Черво

При промивката на дебелото черво, водата отлепя по механичен начин налепите и те се изкарват. Важно е човек да е само на вода за да няма храна в червото, която да пречи на процеса.

Здравословно Хранене


Хранене


    След приключване на водният пост и захранването е подходящ момент да коригирате и изградите някои нови хранителни навици. Това ще ви помогнат да задържите постигнатите резултати и да забавите процеса на токсикация на тялото. Ако се върнете към старият си нездравословен начин на живот, скоро проблемите отново ще са налице. Единственият начин да сме здрави, красиви, жизнени и енергични е да сме в синхрон с природата. Пътят на здравето не е обсипан с лишения както повечето хора си мислят. Необходимо е просто достъп до правилната информация и най-вече дълбоко разбиране на принципите на майката природа.

   Как да изградиш здравословни хранителни навици можеш да научиш от книгата ми „Наръчник по здравословно хранене“ в края на статията. Водния пост е много обширна тема, но в тази статия разгледахме най-важните неща. Въпреки всичко ви препоръчвам да се включите в онлайн видео курса Академията  на Здравето, където всичката информация е събрана под формата на видео обучения от „А“ до „Я“. Водният пост и промивките на дебелото черво са разгледани в „Сребърното ниво“. Също така разгледайте канала ми в YouTube за още много безценна информация по темата. Ако статията ви е харесала може да я споделите с вашите приятели от бутончето по-долу.

Поздрави и Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по темата изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


 

Абонирай се
Уведомете за
guest

8 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Тодорка Петрова

Много полезна информация. Аз през октомври на 2019 г. правих воден пост с промивка на дебелото черво и сега февруари 2023 г. ги правя отново. Много съм доволна и благодаря най-сърдечно на способния Дамян Петров. Аз съм от Севлиево, но живея в Pasadena, TX, US

Ели

Как мога да се свържа с вас?

Магдалена Николова

Заинтригувана съм

Росица Стайкова

Как мога да си купя книгата Наръчник за здравословно хранене

Scroll to Top