Детоксикация на тялото – защо е необходима?

Детоксикация на тялото - защо е необходима

   Много хора се подлагат на периодични пречистващи режими и диети с цел детоксикация на тялото? Защо обаче е необходима тази практика? Не е ли в състояние тялото само да се пречиства без да се налага да спазваме режими? Кои са причините за токсикация на организма и как можем да се поддържаме в перфектно здраве? Отговорите на всички тези въпроси ще разгледаме в тази статия.


Човекът и природата


   Защо с напредването на съвременната медицина ставаме свидетели на все повече заболявания. Затлъстяването вече е сериозен проблем в повечето развити страни. Със себе си то носи още много други заболявания като диабет, високо кръвно, проблеми със стомашно чревният тракт, черният дроб, жлъчката и т. н. Все повече хора умират от инфаркт, инсулт и рак, като възрастовата граница постоянно пада. Вече има дори деца с придобит диабет тип 2 и хипертония. Все по-млади хора стават жертви на сърдечно съдови заболявания. Вместо ситуацията да се подобрява, тя се влошава с всеки изминал ден. Защо???

   Причината за здравният упадък на човечеството и особено на хората в развитите страни е, че хората са „избягали от природата си“. Какво означава това? Колкото и да сме напреднали технологично ние си оставаме част от майката природа, която ни е създала по определен начин и с определени потребности. Това, което се получава обаче, е че хората все по-упорито потъпкват естествените си физиологични нужди и вървят срещу майката природата – битка, която не може да бъде спечелена. Все едно да плуваш срещу течението на реката – в един момент се уморяваш и течението те отнася. За да обясним ситуацията най-просто нека да разгледаме от какво наистина се нуждае човешкият организъм.


Елементите на живота


   Човек както и другите живи същества на планетата е създаден от природата с определени потребности. За да сме здрави и да се радваме на пълноценен живот ние трябва да се съобразяваме с нашите нужди и да си набавяме всичко необходимо. Кои са основните елементи на живота, които гарантират пълноценното съществуване на човешкият индивид?


Въздух


Мръсен въздух над града

   Човек умира след броени минути ако не диша. Дишането е вроден инстинкт, който правим постоянно и не се замисляме. Тук е един от основните проблеми. Качеството на въздухът, който дишат повечето хора е много лошо. В следствие на замърсяването от индустриалното развитие, хората в градовете постоянно дишат въздух, който бавно но сигурно замърсява организма и пречи на нормалните му функции. Все пак дишането е дейност, която правим всяка секунда от съществуването ни през целият ни живот. Да не говорим за това какво си причиняват пушачите. Аз самият съм пушил по една кутия в продължение на 15 години.

   Вторият проблем е начинът на дишане. Повечето хора днес дишат плитко и не използват пълният капацитет на белите си дробове. В следствие на това тялото не си набавя достатъчно кислород, част от дроба не се използва качествено и с времето отслабва. Всичко това в комбинация със замърсеният въздух оказва много негативно въздействие на целия организъм. Застоелият начин на живот също допринася за плиткото дишане при повечето хора. Всичко за правилното дишане може да научиш от тази статия: Изкуството на дишането.


Вода


   След въздуха идва ред на водата, като един от най важните елементи за поддържането на човешкото тяло. Тук отново са два основните проблема. Първият е масовата дехидратация при повечето хора. Според физическата си активност и вида на храната, която човек консумира, всеки има нужда от над 2 литра вода дневно, като тук не влизат кафета, безалкохолни, сокчета от магазина, бири и т. н. Става въпрос само за чиста вода. Получава се така, че хората постоянно са дехидаратирани, защото не пият вода. Голяма част от тях бъркат жаждата с глад и се хранят вместо да пият вода. Проблема се задълбочава, защото и самата храна обикновено е лишена на от вода (тестени изделия, захарни и т. н.) Плодовете и зеленчуците са богати на вода, но все повече отсъстват от менюто на хората.

   Качеството на водата е другият проблем. Пием все по-замърсена вода, като вече в повечето градове водата от чешмата е негодна за пиене и хората са принудени да си купуват минерална и изворна. Пиенето на замърсена вода води със себе си образуване на пясък и камъни в бъбреците и влошава цялостното здраве на организма. Все пак над 70% от човешкото тяло е вода. Отделно пиенето на вода по време на хранене пречи и за усвояването на храната. Човек все повече консумира денатурални храни с голямо съдържание на сол и захар, което допълнително увеличава нуждите на организма от вода. Всичко за водата и напитките, които консумираме ежедневно съм разгледал в това видео: Истината за напитките.

Истината за напитките


Храна и детоксикация на тялото


   Най-важният фактор за поддържането на човешкото здраве е храната, която приемаме. За съжаление това е и темата с най-много погрешно разпространена информация. Факт е, че повечето хора не знаят нищо за храненето и това е основната причина за влошеното здравословно състояние на човечеството като цяло. Коя е естествената храна, която майката природа е отредила за човек?

   С развитието на цивилизацията на практика човек разполага с всякакъв вид храна, във всеки един момент. Реално обаче човек е създаден да се храни с предимно сурова растителна храна, която се среща в природата през различните сезони и с животинска храна единствено, когато става въпрос за оцеляване и няма друг избор. Това е много дълга тема и е обект на отделен материал. Факт е, че човек яде все по изкуствена храна, която буквално задръства кръвоносните му съдове и претоварва органите. Това нарушава функциите на тялото и влошава цялостното здраве на организма. За здравословното хранене съм написал цяла книга, която може да изтеглите напълно безплатно от този линк: Наръчник за здравословно хранене. 

   Нека обаче разгледаме някои основни принципи на хранене, които е добре да се спазват:

Основни принципи на храненето

 

1 – Около 70 процента от вашата диета е добре да е от сурова растителна храна. Това включва плодове, зеленчуци и сурови ядки и семена (задължително изкиснато във вода). Повече за ядките в тази статия: Защо се накисват ядките?

2 – Избягвайте консумацията на животински продукти.

3- Никога не преяждайте. Хранете се само когато сте истински гладни. Дъвчете бавно и внимателно храната си.

4 – Недейте да се хранете често. Яжте по 2-3 пъти дневно, но бавно и качествено. Избягвайте междинни похапвания.

5 – Никога не се хранете под стрес или в движение. По-добре да пропуснете едно хранене в този случай.

6 – Не пийте течности преди, по време и след хранене, защото възпрепятстват храносмилането. Хидратирайте се добре 30 минути преди да ядете.

7 – Използвайте щадяща термична обработка на храните като задушаване или най-много варене. Избягвайте печеното и задължително пърженото.

8 – Не консумирайте храни, които съдържат бяло брашно, бяла сол или бяла захар. Не случайно ги наричат белите убийци.

9- Хранете се с сезонни плодове и зеленчуци, които са характерни за вашата географска ширина.

10 – Избягвайте всякакви храни с подсладители , оцветители и консерванти.

11 – Спазвайте златните правила за комбиниране на различните хранителни продукти:

  • Яжте плодовете винаги разделно от друга храна. Цитрусите и динята винаги самостоятелно. Банана не е плод, а домата е.
  • Ядки, варива и скорбялни въглехидрати (картофи, хляб) се комбинират единствено със зеленчуци.
  • Не комбинирайте в едно хранене различни групи животински продукти – млечни, яйца, месо. Може различни меса на едно хранене или различни млечни продукти, но никога месо+яйца, млечни+яйца или млечни+месо
  • Животинските продукти могат да се комбинират единствено със свежи зеленчуци (без варива и скорбялни въглехидрати като картофи, боб, леща, грах и т.н.)

Вредна храна - Защо е необходима детоксикация на тялото


Слънчева светлина


   Един от основните елементи на живота, който остава много подценен е слънчевата светлина. Реално без слънце живота на планетата за хората става немислим. Слънчевата светлина помага за много процеси в организма, синтезира витамин Д и благоприятства психологическото състояние на човек. Доказано е, че при продължително лишаване от слънчева светлина, хората изпадат в депресивни състояния. В северните страни, където има полярни дни и нощи са регистрирани най-много случаи на психически разстройства и самоубийства. Съществуват и специални клиники, които имат осветление излъчващо целият светлинен спектър за да отговори на нуждите на организма. Слънчевата светлина е основен фактор за нормалното функциониране на човешкият организъм, а все повече се пренебрегва от хората. Днес почти всеки седи в затворени помещения през по-голямата част от деня, а когато излиза си слага слънчеви очила, които пречат на естествено проникване на светлината в окото.


Движение и детоксикация на тялото


   Движението е основен елемент за поддържане на човешкото здраве, но за съжаление съвременният човек е все по-обездвижен. Застоялият начин на живот в комбинация с нездравословно хранене е сигурен път към затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Всички стави и мускули, които не се използват закърняват с времето. Липсата на физическа активност води до сковаване на кръвоносните съдове и загуба на тяхната еластичност. Това води до високо кръвно налягане. Наднорменото тегло и отлаганията на мастни натрупвания по стените на артериите допълнително затрудняват работата на кръвоносната система. Това е порочен кръг, който приключва с инфаркт или инсулт. Как да избегнете всичко това?

Физически упрежнения за здраве

   Погрешно е схващането, че физическата активност е достатъчна сама по себе си да поддържа човешкото здраве. Храненето си остава основен елемент. Какво имам предвид? Ако спортувате активно и в същото време се хранете със торти, сладоледи, пържени картофи и пиете безалкохолни по цял ден скоро ще започнат здравословните проблеми. Всички добре изглеждащи, спортуващи хора спазват хранителни режими.

   От друга страна дори да не се движите кой знае колко много, ако се придържате към сурова растителна диета ще се радвате на добро здраве много дълго време. Естествено абсолютното обездвижване винаги носи своите последствия. Моят съвет е да ходите пеша колкото е възможно повече и да отделяте 1-2 пъти седмично за упражнения, които поддържат мускулната ви маса. Всякакъв друг спорт е добре дошъл като плуване, бягане и т.н. Придържайте се към по-естествените спортове за да избегнете травми и спазвайте основните правила на изпълнение на всяко упражнение.


Токсикация и детоксикация


   Въпреки всички здравословни проблеми, които изброихме, сигурно все още има хора, които си мислят, че са здрави и тялото им няма нужда от пречистване и детоксикация. Истината е, че отровените вода, въздух и храна в комбинация със стрес, обездвижване, алкохол, цигари, лекарства, наркотици и нездравословни ежедневни навици постепенно унищожават нашето тяло и ако не му дадем шанс да се възстанови започват болестите. Добрата новина тук е, че човешкият организъм е едно от най-съвършенните творения на майката природа и има възможността да се самолекува и самопречиства.

   Реално ако човек живее природосъобразно няма да се стига до нуждата от детоксикация на тялото. Много от племената, които са останали откъснати от съвременната цивилизация не са чували за повечето болести, които днес са като бич са развитите страни. Те се хранят малко с лека и жива храна, движат се много, пият единствено вода, дишат чист въздух, не са подложени на стрес и се радват на дълъг и изпълнен със здраве живот.

   В същото време съвременният човек живее в големият град, предвижва се навсякъде с автомобил, диша отровният въздух, пие замърсена вода или в повечето случаи безалкохолни напитки с огромно количество захар във тях, храни се с мъртва храна, живее под стрес, седи затворен по цял ден вкъщи или в офиса, гледа телевизия или е пред компютъра. Защо обаче някои хора все още не осъзнават проблема?

Токсикация и детоксикация


Ресурса на тялото


   Реално се получава така, че човешкият организъм успява до определено време да се справя с проблемите. Докато човек е млад и органите не са много съсипани от нездравословните навици на пръв поглед всичко е наред. Проблема е, че с времето тялото започва да се изтощава и натрупаните токсини и отрови в организма започват да стават толкова много, че са налице и първите симптоми като затлъстяване и високо кръвно. Тук започва и омагьосаният кръг, в който аз самият се въртях повече от 5 години (виж моята история). Хората не знаят реално какво да направят. Първо се успокояват, че не са чак толкова зле и се опитват да свикнат с идеята, че са пълни, После се опитват да приемат за нормални всичките симптоми които изпитва и дори предписаните им лекарства. Идват диетите, които не дават резултат, досадните физически упражнения и в един момент човек се озовава в изходна позиция – без резултати и много по-дебел и болен от преди. Защо се получава така?

Пост и детоксикация

   Причините са основно липсата на правилната информация и погрешна психическа нагласа. Най-добрият начин за пречистване на тялото е гладолечението или както още е известно като пост. Временното въздържание от храна дава възможността на тялото да започне процес на изчистване на всичко отрови и токсини от органите. Има различни видове пост. Най-известните са водният пост (приема се само вода), плодовият пост (по метода на Лидия Ковачева, който е до 800 гр. плодове на ден) и сухият пост (без храна и вода). Аз лично практикувам от години водният и плодовият режим на детоксикация и съм се убедил в невероятните ползи, които човек има от прилагането на тези практики. Това са едни от най-мощните методи за детоксикация на тялото.


Фази на токсикация


    За да представим най-разбираемо нещата ще разгледаме процесите на токсикация на организма в 3 фази. Обикновено докато човек е млад (до 20 годишна възраст) нивото на токсикация още не е достигнало до много високи нива. Това е и причината младежите да ядът какво ли не, да пушат, пият и използват наркотици без да им се отразява на здравето. Просто организма е все още млад, жизнен и органите не са увредени. След 25-тата годишнина обаче при нездравословен начин на живот обикновено идва първа фаза.


Първа фаза

   Това е моментът когато тялото сигнализира с някакви леки симптоми за токсикация в организма. Това се получава в следствие на години вредни навици и най-честите проблеми са наднормено тегло и повишено кръвно. Хубавото на първата фаза е, че проблемите не са се задълбочили и лесно се изчиства организма при правилно предприети действия. Лошото е, че симптомите са сравнително незначителни и повечето хора не им обръщат внимание и не предприемат никакво действие. Тогава вече се стига до втора фаза.

Втора фаза

   След като човек не обърне внимание на сигналите, които тялото му изпраща идва един момент, когато симптомите стават много по тежки и се формират заболявания. Това реално е начинът на организма да сигнализира, за проблема. Тук започва ходенето по лекари и приемането на лекарства, които само влошават положението понеже са насочени към подтискането на симптомите, а не към лечение на първопричините за проблема. Често хората отказват да поемат отговорност за здравословното си състояние и се изживяват като жертви, защото не разполагат с информацията, която описвам в тези статия. Във втора фаза процесът все още е обратим, но повечето хора попадат в омагьосаният кръг на фармацевтичната индустрия и в един момент се стига до трета фаза.

Трета фаза

   Тук вече нещата както се казва са отървани. Токсикацията е достигнала своя пиков момент и са налице заболявания, за които няма оптимистични прогнози. Ресурса на тялото е почти изчерпан и то вече не може да се бори ефективно. Органите са увредени в следствие на дългите години на вредни въздействия и положителният изход при това положение, дори и при прилагането на най-строгите методи на детоксикация на тялото, пак е съмнителен. Въпреки всичко има случаи на възстановяване при трета фаза, но е важно човек да се осъзнае много преди това. Вижте видеото по-долу за да разберете още по-добре трите фази на токсикация и как е важно да се процедира, за да се възстанови здравословното състояние на човек.

Човекът и природата - детоксикация на тялото


Детоксикация на тялото – Обобщение


   Факт е, че всеки от нас се надява да не стане жертва на заболявания и си мисли, че въпреки вредните навици ще му се размине, но природата не прави компромиси за никой. Колкото повече пренебрегваме нейните закони и принципи, толкова повече се доближаваме до неизбежните последствия. Съвременният начин на живот до такава степен е отклонил човек от пътят на здравето, че периодичната детоксикация на тялото вече не е препоръчителна, а абсолютно задължителна. Посветих няколко години от живота си да науча и приложа на практика всичко по темата за пречистване на тялото и събрах всичките си знания на едно място – в първият онлайн видео курс, който нарекох Академията на Здравето. Какво точно представлява Академията може да видите на този линк: Към Академиятa на Здравето. Също така разгледайте канала ми в YouTube за още много безценна информация по темата. Ако статията ви е харесала може да я споделите с вашите приятели от бутончето по-долу.

Поздрави и Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по темата изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


 

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Scroll to Top