Детоксикация – какво представлява?

Детоксикация

Най-добрият начин да си в перфектна форма и изпълнен с енергия е като периодично подлагаш тялото си на активна детоксикация.

   Чувстваш ли постоянна умора? Усещаш ли се тежък, независимо от килограмите ти? Изпитваш ли постоянна апатия и незаинтересованост? Оплакваш ли се от често главоболие и други физически неразположения?


    Ако е така, вероятността да имаш спешна нужда от цялостна детоксикация на организма е много голяма. Този процес представлява пречистване на организма от токсините, които се натрупват в тялото в следствие на нездравословен начин на живот- преяждане и редовна консумация на вредни храни, замърсени въздух и вода, постоянен стрес, липса на движение, употреба на алкохол, цигари и наркотични вещества и т.н.


Тук ще научиш какво точно представлява режима на детоксикация и как да го приложиш.

Защо е необходима детоксикацията?


   Човешкото тяло е изключително деликатна система, която има свойството да се пречиства самостоятелно. Организмът ни постоянно отделя вредни вещества чрез дишането, през кожата и чрез отделителната система. При едни добри условия (чисти храна, въздух, вода и постигнато емоционално равновесие), организмът успява да се справя с токсините и поддържа имунната си система на високо ниво. За съжаление повечето хора (особено тези в развитите западни страни) са изложени на абсурдни условия на живот, които се изразяват във все повече болести и влошено здраве като цяло.

   Безразборното хранене с вредни храни, все по-отровените въздух и вода, постоянният шум, ежедневният стрес, обездвижването, употребата на алкохол и цигари и много други са причината за колапса в здравословно отношение на съвременното общество. въпреки привидния напредък на ортодоксалната медицина. Хората са стигнали до там, че смятат наднорменото тегло след определена възраст (например 35-40 години) за нещо нормално. Свързват старостта с безброй заболявания и мъки, които сякаш са „задължителни“ за този етап от живота. Много от заболяванията, които са били рядкост допреди 50-60 години, днес са с епидемични размери (диабет, високо кръвно и т.н.) Истината е, че при един здравословен начин на живот тези проблеми ще изчезнат. Една от най-добрите практики, които можеш да усвоиш за да поддържаш тялото си здраво е периодичната детоксикация на организма.


Какво представлява процесът на детоксикация?


   Това е процес, при който тялото започва активно самостоятелно пречистване, освобождавайки огромно количество токсини и вредни вещества. Какво се случва в следствие на нездравословния начин на живот? Тялото не успява да се справи с всички отрови, които поема и е принудено да ги складира, докато не му се открие подходяща възможност да им обърне внимание. Ако дадем шанс на тялото си да насочи енергията и ресурсите си, за да се пречисти и възобнови, то непременно ще го направи и то по най-ефективния начин. Само че много хора въобще не му дават тази възможност. Токсините и отровите в организма постепенно се трупат с годините и увреждат различните системи и органи в тялото. То естествено ни сигнализира с различни симптоми, на които често не обръщаме внимание, докато не се преврънат в болести. Колкото са по-сериозни и неприятни симптомите, толкова по-голяма е опасността за здравето.

Как да дадем на организма си шанс да се справи с проблема? – Чрез детоксикация.


Видове детоксикация


Гладуване

   Гладуването е най-мощният метод за пречистване и подмладяване на тялото. Временното преустановяване на приемането на храна, позволява на организма да насочи цялата си енергия за пречистването на отделните системи и органи на тялото. Гладуването може да се извършва само с вода или ограничено количество храна (например до 800 грама плодове на ден). Това е много обширна тема, която съм разгледал в друга статия, която можеш да прочетеш като цъкнеш тук: Гладолечение.

Детоксикация със сокове

   Друг изключително приятен начин за детоксикация е пречистване на организма с прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Много е важно да се разбере, че соковете трябва да са изцедени на сокоизтисквачка и консумирани или веднага, или няколко часа след извличането им. Всички други сокове закупени от магазина (независимо какво пише на опаковката) не вършат работа. За целта трябва да разполагаш със машина за фрешове и то качествена. Цените на приличните сокоизтисквачки започват от 180 лева нагоре, но това е може би една от най-добрите инвестиции, които можеш да направиш в дългосрочен план. За подробности по тази тема цъкни тук: Детоксикация със сок.

Суровоядство

   Суровоядството е един от най-здравословните начини на хранене, който позволява постепенното изчистване на организма. Суровата храна дава на тялото всичко, от което има нужда и то в много лесна форма за усвояване. Пресните плодове, зеленчуци и ядки са най-добрият режим, не затормозяват работата на тялото и в дългосрочен план му позволяват да се пречисти. Този метод е бавен, но е изключителен начин да поддържаш здравето си и имунната си система на ниво. Не случайно „бащата на съвременната медицина“ – (Хипократ) е казал: „Нека храната да бъде лекарство и лекарството – храна.“ Подробно за суровоядството ще намериш като цъкнеш тук: Защо суровоядство.


ВАЖНО за всеки режим на детоксикация!!!


1. Лека физическа активност – упражнения, гимнастика, разходки и т. н. Избягвай тежка физическа работа – тя стресира тялото и пречи на пречистването. Не се залежавай!

2. Пълна психическа почивка – никакъв стрес, никакви негативни хора около теб. Без спорове и разправии. Избягвай силен шум и филми с насилие и напрежение. Тялото трябва да е в емоционален баланс, за да си върши работата по най-добрия начин. Най-добре е да отидеш на почивка на някой курорт на спокойно място или поне да излезеш в отпуска.

3. Положителна нагласа – ако все още смяташ, че мислите нямат пряко отношение към физическото здраве на човек – предлагам ти да се запознаеш по обстойно на тази тема. Освободи се от всякакъв негативизъм. Изпълни съзнанието си с положителни мисли. При детоксикация, организмът е много по-чувствителен към всичко. Имай го в предвид!

4. Запознай се подробно с детоксикиращия режим, който ще практикуваш, от достоверни източници (книги на утвърдени автори в тази сфера и пр.)


   Надявам се, че съм ти бил полезен! Ще се радвам да ми кажеш какво мислиш за статията като ми напишеш коментара си отдолу. Ако мислиш, че тази информация може да е полезна на някой твой познат – ще се радвам да я споделиш с него. 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

6 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари

Mnogo suglasen!
Preporuchvam knigata „Kakvito sa mislite ti takuv e i jivota ti“ na Stareca Tadei, srubski monah. Sled smurtta mu teche obilno Miro ot ustata mu ot edna ot ikonite mu. Znachi vsichko kakvo to e kazal e istinata.
Damian kazva istini koito sa prosti, no trebva da se nastroi chovek na tjah.

Венци

Много добре казано. Нещата са простички. Но простите неща са гениални!!!
За сметка на безбройните диагнози лекарства (химии, милиарди) ЧОВЕКЪТ става все по болен!!!

Венци

Много добре казано. Нещата са простички. Но простите неща са гениални!!!
За сметка на безбройните диагнози лекарства (химии, милиарди) ЧОВЕКЪТ става все по болен!!!

Анонимен

Много добре казано. Нещата са простички. Но простите неща са гениални!!!
За сметка на безбройните диагнози лекарства (химии, милиарди) ЧОВЕКЪТ става все по болен!!!

ивана

Хареса ми статията,само че е много трудно да се освободиш от стреса особено в днешно време

Scroll to Top