Захранване след гладуване

Захранване след гладуване

   Доброволното гладуване, гладолечение, пост или както и да го наречете е една от най-мощните практики за пречистване на организма и лечение на заболявания в следствие на нездравословен начин на живот. Един от най-важните моменти обаче често се пропуска или пренебрегва, а имено захранването или възстановителният период, в който постепенно започваме да приемаме отново разнообразна храна. Истината е, че така нареченото захранване е не по-малко важно от самото гладуване и неправилното му прилагане или пропускане може да доведе до изключително сериозни здравословни проблеми. Тук ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, когато става въпрос за захранване след гладуване и как точно да го прилагате правилно.


Видове гладуване


   Преди да продължим напред трябва да уточним основните видове гладуване или както е по-правилно да се нарича – пост. Най-олекотената форма на пост е режима на Лидия Ковачева, който представлява до 800 гр. сезонни плодове, които се редуват с билков чай подсладен с малко мед. След това е водният пост, където се приема само и единствено вода и накрая е сухият пост, където не се приема дори вода. Различните видове гладувания могат да започнат внезапно, въпреки, че е строго индивидуално за конкретното здравословно състояние на човек и е добре да се подготви тялото. Захранването в последствие обаче е абсолютно задължително.

   Какъв е принципът на захранването и колко време трябва да продължава.

   Колкото и да е невероятно, има една проста формула, която може да се следва. Хората постоянно искат индивидуален план за захранване, което не е необходимо ако разберат принципа. След дълго лишение от храна организмът трябва плавно да се преведе отново в нормален режим. Рязко излизане от гладуване може да докара човек до болница, а дори и да увреди някои органи. Захранването е неизбежна част от поста и трябва да се има предвид още от самото начало.


Захранване след гладуване


   Нека разгледаме във възходящ ред храните, като започнем от най-леките и стигнем до най-тежките и затормозяващи тялото. Най-леката храна за човешкото тяло са пресните сезонни плодове (банана не е плод). След тях са пресните сезонни зеленчуци. После идва ред на суровите, задължително изкиснати за минимум 12 часа ядки. След това са скорбялните въглехидрати като ориз, картофи, варива и т. н. От тук нататък започват тежките храни като млечни продукти, след тях яйцата и накрая е месото. Отделно от това термичната обработка също прави храната по-тежка за организма, като се следва следният ред. Най-безвредно е храната да е леко задушена на пара, след това се нарежда варенето, после е печенето и най-накрая пърженото, което превръща храната на практика в отрова. Знаейки тези неща всеки човек може да си изготви меню, с което да се захрани и след малко ще дадем примери.

   Другите големи въпроси са какво количество трябва да се консумира при захранване и колко време трябва да трае то?

   При захранването основното правило е постепенност. Не трябва да се преяжда, а плавно се минава от по-лека към по-тежка храна. Ключов момент е времетраенето на захранването. То зависи от продължителността на самият пост. Добре е захранването да трае поне половината време от колкото е било гладуването. Например след 10 дни пост захранването трябва да е 5 дни. След 20 дни трябва да е 10 дни и т.н. Задължително психическата нагласа на човек трябва да включва периода на захранване. Ако ще постите 5 дни, подгответе се за 8 дневен режим. Можеш да озтеглиш готови програми за захранване по-долу:


Захранване след 5 дни Плодов Пост


Захранване след 10 дни Плодов Пост


Захранване след 20 дни Плодов ПостОсновни принципи на захранването


   С оглед на всичко казано до тук вече можем да представим формулата на захранване. Ако сме били само на вода 7 дни например, първият ден ще изядем две ябълки на обяд, а вечерта малко настърган морков със зеле, без каквито и да било подправки. Вторият ден малко повече плодове, после пак салата и накрая може да се хапнат малко накиснати бадеми например. Третият ден може да се хапнат два сварени картофа, салата, ядки и пресни подправки (без сол или мазнини като олио и т. н.) Четвъртият ден може да се ядат варива и като цяло всички растителни храни, но без да са печени или пържени. След това идват животинските продукти, с които трябва много да се внимава. Ако сте постили по метода на Лидия Ковачева, захранването може да започне с увеличаване на количеството плодове и после салата от зеле и морков. Ако сте били на сух пост, естествено се започва с хидратиране на организма с малко вода и в последствие се следва познатата схема. Това е! Няма нищо сложно.


Допълнителни съвети


   При захранването обръщайте внимание на сигналите на организма. Някои храни, които преди са ви харесвали ще са ви неприятни. Това е отлична възможност да коригирате хранителните си навици. Сетивата ви ще се изострят и трябва да дъвчете бавно и внимателно . Ще откриете удоволствието от истинската храна, която е предназначена за човешкият индивид. Желая ви успех! 🙂

  На сайта ми, както и в YouTube канала ми има много полезна информация по тези  теми. Може да се абонираш за видеата ми от този линк: Пътят на Здравето – Официален канал. Надявам се, че съм ти бил полезен и много ще се радвам да ми кажеш, какво мислиш за тази статия като ми напишеш своя коментар. Ако искаш да научиш още по темата захранване след гладуване изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

20 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Емилия

Благодаря Ви,
много полезна информация изчетох и още сега започвам да изпълнявам метода на захранване.
Ще се възползвам да прочета и книгата, за която също много благодаря!
Бъдете здрав!

Дамян Петров

Чудесно! 🙂 Радвам се, че съм бил полезен! 🙂 Успех!

Николета

Здравейте!
След два дни на плодове, какво бихте ми препоръчали на третия и четвъртия ден?

Дамян Петров

Сурова растителна храна

Слави Димов

Кратко, точно и ясно е описано захранването.

Цвети

Благодаря Ви! Получих книгата. Бъдете жив и здрав.

Cveti

Здравейте! Регистрирах се за книгата но не я получих. Къде греша?

Александър

Получих книгата. Благодаря! Бъдете жив и здрав!

Лазаров

Здравейте Дамян, много ви благодаря за статията. Получих и книгата, благодаря!

Николай Николов

Преди повече от 10 години проведох 10-дневно гладуване само на вода по метода на Пол Брег.
След 5 дневно захранване по същия метод започнах да се храня нормално и се получи гаф,нещо като натравяне.Някъде съм чел, че колкото дни е гладуването толкова дни трябва да и захранването.
Ще се възползвам от вашата информация.
Желая Ви успех!

Стефка Велева

Благодаря Ви за всичко, което правите!

Кина Златева

Благодаря Ви за изключително полезната информация, която ни поднасяте толкова ясно и по толкова достъпен начин, за да бъде разбрана и правилно приложена от всички ни! Благодаря Ви за всеотдайността, както и за огромното Ви желание да помогнете на всички ни за разрешаване на здравословните ни проблеми или за поставяне на едно „ново начало“ в живота ни – началото на един здравословен начин на живот!!!
Благодаря Ви, че сте винаги до всеки един от нас, отговаряйки на въпросите ни, оказвайки ни своята подкрепа по всяко едно време на деня, даже и до късно вечерта!!!
Пожелавам Ви всичко най-добро от все сърце!!!

Scroll to Top