Здравословно хранене – 4-те най-чести грешки

Здравословно хранене

   Един от най-добрите и важни начини да се поддържаме здрави е чрез здравословно хранене. Факт е обаче, че много малко хора го практикуват. Защо се получава така?

   Много хора си мислят, че знаят какво е правилно и здравословно хранене, но за съжаление често тяхната информация е погрешна, защото е дошла от погрешния източник. Всичко за храненето, което 95% от хората знаят се базира на това, какво са чули от другите и на това, каквото им е втълпявано и насадено от ранна детска възраст. Често тези хора са с наднормено тегло и здравословни проблеми. За съжаление повечето принципи, които се смятат за абсолютна истина, са просто митове, повтаряни толкова често, че се възприемат за истина. Малцина са отделили време да се запознаят с фактите и да подобрят хранителните си навици.


   Научи кои са основните грешки, които се допускат при хранене. Подобри здравето си, като се откъснеш от масите, на които „Всичко им е ясно“ и се запознаеш с реалните факти.


Ключът към здравословно хранене е изграждането на правилните навици.


Кои са основните грешки, които се допускат?


Грешка № 1. – Неправилно съчетаване на хранителните продуктите.

   Малко са хората, които знаят, че за всеки вид храна, стомахът трябва да отдели различни сокове за обработването и. Отделно от това, различните групи храни изискват различно време за храносмилането и усвояването им. Например плодовете се усвояват най-бързо и лесно, а месото и животинските продукти най-бавно. Ако изядете една ябълка и веднага след това една пържола, стомахът почва да се чуди с кое по-напред да се занимава и самия процес на храносмилане се затруднява и отнема много повече време и енергия на организма. Защо това е важно да се знае? Колкото по-бързо се усвоява една храна от тялото, толкова по-добре. Когато се задържа много време в стомашно-чревния тракт, тя започва да отделя вредни вещества и започва да затормозява тялото с излишни токсини. Затова е много важно да не разглеждаме стомаха си като кофа за боклук, където можем да хвърляме всичко и по всяко време. Здравословното хранене наричаме правилното съчетаване на хранителните продукти. Основните принципи, които можеш да прилагаш са следните:


Яж плодовете винаги самостоятелно от други храни с минимум един час разлика. (банана не е плод)
Яж протеините (месо, яйца, сирена, ядки, варива) или самостоятелно или със зеленчуци.
Не комбинирай различни групи животински продукти (месото, млечните и яйцата не трябва да се комбинират помежду си)
Колкото по-разделно се храни човек, толкова повече улеснява работата на организма си.

Грешка № 2. – Консумирането на течности непосредствено преди, по време и след хранене.

   Защо? Представете си пържолата и ябълката в стомаха. Той тъкмо се е приготвил със подходящите храносмилателни сокове и изведнъж му излеете една чаша вода (в най-добрия случай). Соковете се разреждат и още повече се забавя храносмилането. Много хора казват, че си „прекарват“ по този начин и си мислят, че е добра практика, но това е точно обратното. Как да избегнеш жаждата по време на хранене? Яж предимно сурови хранителни продукти. Приготвяй и яж храната си без сол. Така няма да изпитваш жажда. Истината е, че тялото се приспособява към условията, които му предлагаме. Неправилно изградените навици през годините, водят до заблудата че: „Тялото си го иска, значи така е правилно“.


Грешка № 3. – Преяждане

   Всеки се досеща, че преяждането не може да се нарече здравословно хранене. Почти всички се хранят докато не усетят насищане. Обаче, за да достигне информацията, че си се нахранил, до мозъка, са необходими минимум 10 минути. Ако спрем да се храним преди да сме се заситили, след няколко минути осъзнаваме, че вече не сме гладни. За съжаление повечето хора не го правят и преяждат. Стомахът се препълва и няма място за стомашните сокове и газовете, които се отделят от храносмилателния процес. Резултатът е рязка умора, затруднено храносмилане, оригване, хълцане и т.н. Спри да се храниш, преди да си се наситил!


Грешка № 4. – Липса на сурова храна

   Ключът към здравословно хранене е суровата храна. Колкото повече сурови хранителни продукти консумираме, толкова по-добре. Суровата храна се усвоява много по-бързо от термично обработената. При топлинната обработка, храната губи много от ценните си ензими, витамини и минерали. Разликата между това, да си се наял и това, да си се нахранил е, че в първия случай просто си сложил нещо в стомаха си. Да се нахраниш означава да осигуриш необходимите вещества на организма си, за правилното му функциониране. Не е важно количеството на храната, а качеството и. Опитай се поне 70% от храната ти да е сурова!

   Интересно е, че хората умишлено се държат в заблуда. Хранително-вкусовата индустрия е доста печеливш бизнес. Но той (както повечето бизнеси) е воден преди всичко от стремежа за по-голяма печалба и се интересува повече от пари отколкото от здравето на хората. Така че в техния списък с основни приоритети, едва ли има записано „здравословно хранене“. Често в името на парите се потъпкват основни морални принципи, но за това ще пиша в отделна статия.

   Ще се радвам да ми кажеш, какво мислиш ти по темата „здравословно хранене“. Напиши ми твоя коментар отдолу или ако мислиш, че това, което научи тук ще е полезно на някой друг, ще се радвам да го споделиш.

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

8 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Грета Георгиева

Браво! Много хубава статия!

Таня Станчева

С удоволствие чета вашите публикации. Всичко за мен е много полезно и се стрмя да го спазвам

Цветанка

Благодаря ! Много поучително !

ивана

Правилното съчетание на храните не само пази здравето ни,но води и до свалянето на излишните килограми

Scroll to Top