Изкуството на дишането

Как се диша правилно. Изкуството на дишането - Дълбоко диафрагмено дишане.

   Постоянно се говори за връзката между храненето и здравето. Колко е важна храната и водата, която пием. Забравяме, обаче, нещо дори още по-важно, без което човек не може да оцелее повече от няколко минути, а именно дишането. Поради факта, че това е навик, който всеки човек несъзнателно извършва през цялото време, ние не му обръщаме голямо внимание. Как обаче трябва да се диша, за да е здрав човек и каква е тайната на изкуството на дишането???

   В днешният свят на абсурди, които съсипват здравето на хората, като замърсени въздух и вода, канцерогенни храни, цигари, алкохол и наркотици, като че ли да не си пушач е достатъчно, за да си се погрижил за белите си дробове. Факт е обаче, че в следствие на редица фактори хората не дишат правилно и така лишават организма си от редица ползи. За какво става на въпрос?


Как се диша правилно?


   Днес повечето хора използват по-малко от 70 % от белите си дробове (особенно жените). Когато дишаме без да имаме физическо натоварване е необходимо това да се случва за сметка на диафрагмата (куполувиден мускул, който е под белите дробове), а не за сметка на разширяването на гръдният кош. Накратко казано трябва да се диша с корем, без да се разширява гръдният кош. Най-добрият начин да разберете как се диша с диафрагма е да легнете по гръб. Така е много трудно да дишате неправилно или както още се нарича – плитко дишане.

   Защо това е важно? Защото така се подобрява кръвообращението, използва се по-голяма част от белият дроб и тялото получава пълната доза кислород, от която се нуждае. Веднъж когато чевек свикне да диша првилно, това му става навик, за който не се налага да мисли. Има множество дихателни упражнения като най-популярното е дълбокото диафрагмено дишане. Какво представлява то?

   Ще го разгледаме в четери стъпки, но първо трябва да се заеме правилната поза. Най-добре е изправен, с леко присвити колене, и краката разкрачени на ширината на раменете. Другият вариант е седнал с отпуснати към земята ръце и изправен гръбнак (краката свити на 90 градуса и стъпили на земята с цяло ходило). Третият е легнало положение – тялото е обърнато надясно, дясната ръка под главата, лявата отпусната по дължина на тялото, десният крак изпънат, а левият изнесен напред и свит в коляното на 90 градуса.


Дълбоко Диафрегмено Дишане


   Стъпка едно:

Поемате бавно и равномерно въздух през носа като изпълвате долната част на дробовете и издувате корема. Продължавате да вдишвате и изпълвате и средната част на дробовете и разширявате гръдният кош. Накрая правите опит да вдишате още малко и да изпълните горната част на дробовете към ключиците.

   Втора стъпка:

Задържате въздуха, за няколко секунди без да изпитвате дискомфорт (2-4 секунди).

   Трета стъпка:

Издишвате бавно и равномерно през устата в обратният ред: първо горната част на дробовете, после гръдният кош и накрая диафрагмата.

   Четвърта стъпка:

Пауза няколко секунди (2-4) и повтаряте всичко от началото. Това е! 🙂

Изгледай Видеото по-долу и се запознай с изкуството на дишането:   Добре е да сте спокойни и на чист въздух, Това упражнение е много ефективно при детоксикация и борба със стреса и напрежението. Успех! 🙂

Надявам се, че съм ти бил полезен и много ще се радвам да ми кажеш, какво мислиш за тази статия като ми напишеш своя коментар.

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Ангелина

Много благодаря за видията. Много полезни информация има и добре обяснено

Scroll to Top