Как се накисват ядки?

Как се накисват ядки?

   Чували сме, че суровите ядки се изкисват във вода, но много хора не знаят защо и още повече как да го направят. Звучи сложно, а и има много въпросителни. Кои ядки точно се киснат? Колко време трябва да седят във вода? Каква трябва да е температурата на водата? Как и кога трябва да се консумиртат и т. н.

   Истината е, че накисването на ядките е толкова просто, че отнема точно 20 секунди и няма нужда след това да се засича време за всяки вид ядка поотделно. Преди да преминем към самото накисване нека споменем защо е важно суровите ядки да отлежат известно време във вода.

   Когато ядката се потопи във вода се стартира процеса на покълване. Във водата се отделят вещества, наречени инхибитори, които досега са съхранявали ядката, но вече не са необходими. Инхибиторите са вредни за нас и затормозяват храносмилането. Разгледал съм това подробно във отделно Видео.

   Сега по същество. За да се накиснат ядки ви трябва един съд, който да е 4 пъти по-голям от количеството ядки, които ще накисвате. Това е необходимо защото ядките увеличават обема си. Вземете например един компотен буркан, сложете в него 1/4 (една четвърт) бадеми и долейте с хладка вода. Направете това вечерта преди лягане и на следващият ден ще имате готови за консумация бадеми.


Време за накисване и съхранение


   Времето за накисване е често срещан въпрос и има множество таблици, които показват коя ядка колко време трябва да е във вода. Аз съм се убедил с годините, че е добре да са във вода поне 12 часа. Вкусовите рецептори си знаят работата и ще усетите ако ядката иска още време във вода. Процеса може да се забърза ако водата е по-топла и да се забави ако водата е по-студена. Добре е водата да се смени поне веднъж. Преди ядките да се консумират се изплакват обилно. Когато сменяте водата или ги изплаквате е добре да сложите цедка на отвора на буркана за ваше улеснение. Това е! Просто, лесно и здравословно. Ако не може да консумирате ядките на следващият ден, може да ги съхранявате 3-4 дни във затворен буркан пълен със студена вода в хладилника. Добре е да ги изядете на другият ден или най късно-на вторият.

Изгледай Видеата по-долу и се абонирай за още видеа от канала ми:
Надявам се, че съм ти бил полезен и много ще се радвам да ми кажеш, какво мислиш за тази статия като ми напишеш своя коментар.

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Scroll to Top