Отслабване чрез хранене

Отслабване с Хранене

   Възможно ли е отслабване чрез хранене. Много хора с наднормено тегло желаят да загубят излишните си килограми, но не могат да спазат диети, а физическите упражнения не дават резултат. В тази статия ще разгледаме как човек може да губи килограми и да пречиства тялото си ежедневно като спазва просто някои определени принципи на хранене…


Отслабване чрез хранене – Големите заблуди


   Преди да продължим е много важно да разгледаме накои големи заблуди, които за жалост още са разпространени сред повечето хора.

   За да се отслабва трябва да се контролира храненето. Много хора влючително и аз когато бях 110 кг. разчитах само на физическа активност и спорт за да отслабна. Естествено резултатът беше нулев. Колкото и да тренира човек, ако не спазва хранителен режим, все едно нищо не прави. Това е причината повечето хора се отказват и примеряват със ситуацията – защото просто не виждат резултати. Физическите тренировки ще помогнат да запазите и доразвиете мускулатурата си, да поддържате тонуса си и да отслабвате по-бързо, но ако не се контролира храненето, загуба на килограми не може да има. Просто най-важното е храненето.

   Друго, което трябва да уточним е, че наднорменото тегло е следствие почти винаги на продължителни вредни навици и практики, като основно е неподходящата диета. Затова е необходимо доста време за да се възстанови изцяло организма. Както с един ден на торти и сладолед не може да се напълнее, така и един ден на ябълки няма да стопи 10-15 кг. Ако желаете да имате резултати ще трябва да забравите всичко, което знаете и сте чували за храненето и да отворите съзнанието си за нова информация. Трябва да спрете да се изживявате като жертва и да помеемете отговорност за ситуацията, в която се намирате в момента. Само тогава ще успеете да постигнете желаните резултати.


Дневна хранителна градация – отслабване чрез хранене


   Това е начин на хранене през денонощието, който ще улесни максимално работата на организма ви и в същото време ще му даде възможност да се самопречиства и дори лекува. Колкото по-дълго се прилага, толкова по-голям ефект има и е много е подходящ за хора, които се плашат от строги диети.


Събуждане на тялото


   Първото, което ще разгледаме е закуската. За нея се говори колко е важна и полезна, обаче някои неща въобще не се споменават. След ставане сутрин са необходими между 1,5 и 2 часа на тялото да се събуди. През това време е нормално да не се изпитва никакъв апетит. Ако има глад непосредствено след ставане значи нещо не е наред и тялото не функционира нормално. Първите 2 часа след ставане е нормално да се пие единствено вода. Така удължавате почивката на организма с още 2 часа и ако сте спали 8 часа, през които тялото е почивало от храна, те стават 10, което е на практика почти половината денонощие. Това дава време на тялото да се възстанови.

   Предтавете си докато органите ви още „спят“ и черният ви дроб е пълен с кръв да отворите една вафла и да стресирате тялото си още в началото на деня. За кафе и цигари да не говорим. За съжаление това е което правим и с децата. Насила ги караме да закусват веднага след ставане, въпреки, че те не искат. Колкото е по-млад един организъм, толкова е по-близо до естествените си природни инстинкти и навици. Често трябва да взимаме пример от децата що се отнася до хранене, а не да си мислим, че знаем всичко и да ги тъпчем насила.

   Колкото повече удължим времето след ставане, през което пием само и единствено вода, толкова по-добре. Веднъж човек като свикне на тази практика ще разбере, че това е най-естественият начин да се започне деня.


Закуска


   Когато дойде време за първото хранене, което може да е дори и на обяд, имаме уникалната възможност да продължим пречистването на тялото. Първото правило на дневната хранителна градация е когато огладнеем да пием вода. Защо е така? Често хората бъркат жаждата с глада. Най-добрият начин да не правим тази грешка е когато огладнеем да изпием една две чаши с вода и след 20-30 мин. ако сме още гладни да престъпим към хранене. Един от най-големите проблеми в днешно време е, че хората масово са дехидратирани.

   Когато вече окончателно сме решили да се храним, най-добре е първото меню за деня да е от пресни плодове. Това е така, защото те са най-леката и пречистваща храна за тялото. По този начин на практика помагаме на тялото да продължава да се пречиства . Важно е да се отбележи, че плодовете не се комбинират с други групи храни и се консумират самостоятелно. Също така 30 мин. преди и поне час след хранене не трябва да се пият течности. Така се улеснява максимално храносмилането. Плодовете могат да бъдат заменени с прясно изцеден сок. За съчетаването на храните може да прочетете повече в тази статия: Правилното съчетаване на храните?

   Задължително изгледайте Видеото по-долу:


Хранене през деня


   Постоянно се говори колко е полезно да се хранете малко и начесто. Това обаче съвсем не е така. По този начин тялото постоянно обработва някаква храна и няма време за почивка. Различните храни се смесват в стомашно чревният тракт и затрудняват храносмилането. Консумацията на напитки допълнително усложняват положението. Както вече разгледахме преди и след хранене не трябва да се консумират течности. Ако спазвате правилата и не бъркате гладът със жаждата, то тялото ще ви е достатъчно хидратирано. Естествено и храната трябва да е жива и свежа като плодове, зеленчуци, сурови ядки и т.н. Не трябва да се преяжда и човек трябва да се храни спокойно и да сдъвква храната много добре. Тук е важно да се спазват основните хранителни принципи: Как да изградим здравословни хранителни навици?

   Изтеглете книгата ми „Наръчник по Здравословно Хранене“ в края на статията. 🙂


Вечеря


   Ако човек спазва принципите на дневната хранителна градация често закуската му ще е като обед, а обеда ще отива по-скоро към вечеря. Важно е да се почва от най-леките храни към по-тежките. Най-грубо те се нареждат така: плодове, зеленчуци, ядки и семена, бавни въглехидрати, варива и най-тежките: млечни, яйца и месо. Сладкарските изделия и рафинираната бяла захар като полза за тялото по-скоро приличат на отрова, отколкото на храна. Тук трябва да се отбележи, че колкото е по-малка термичната обработка на продуктите, толкова по-добре. Най-добрите варианти за готвене са храната да е задушена или най-много варена. Избягвайте печено и на всяка цена пържено. Придържайте се основно към суровоядство за оптимални резултати. Суровите ядки задължително се накисват във вода: Защо се накисват ядките?

   Най-важното правило е минимум два часа преди лягане да не се яде нищо. Това време се увеличава пропорционално в зависимост от това колко тежка и бавна за усвояване е била храната от последното хранене. Органите също си имат периоди на работа и почивка. Затова е добре да се спи през нощта като часовете между 23:00 и 03:00 часа са най-важни и се броят за двойна почивка.


Отслабване чрез хранене – Заключение


   Ако спазвате тези елементарни принципи скоро ще забележите загуба на килограми и ще се чувствате много по-добре физически и психически. Може да си правите някои дни на плодов пост или да пробвате само на пресни сокове. На сайта ми, както и в YouTube канала ми има много полезна информация по тези  теми. Може да се абонираш за видеата ми от този линк: Пътят на Здравето – Официален канал

Надявам се, че съм ти бил полезен! Ако мислиш, че това което научи тук ще е полезно на някой друг, можеш да го споделиш с приятели. 🙂

Изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Андрей

Браво страхотна статия,много полезна ,със сигорност ще се възползвам от всичките съвети ,благодаря.

Scroll to Top