Прибиране на корема

Упражнение за прибиране на корема

   Един от най-често срещаните проблеми при хората с наднормено тегло, а и при тези, които са в норма е натрупването на мазнини в коремната област. Стегнатият и прибран корем е цел на много хора, но разбирането за проблема е известно на малцина. Защо коремните мазнини се горят най-трудно? Помагат ли коремните преси? Как състоянието на червата оказва влияние на този проблем и какво е ефикасното решение за него? Кое е най-доброто упражнение за прибиране на корема и кои са многобройните ползи от него? Отговорите на всички тези въпроси ще разгледаме тук…


Мазнините в коремната област


Преди да разгледаме решението за издутият корем, трябва да сме наясно с първопричината и да разберем някои основни принципи.

   Защо в коремната област започват най лесно да се трупат мазнини и най-трудно се горят там? Отговорът е много прост. Чисто от анатомична гледна точка, тялото натрупва в тази област резервни мазнини именно защото е най-практично за движението на човек. Около таза натрупването на мазнини е най-безболезнено за индивида с оглед на неговото движение. За да ме разберете най-добре ще дам следният пример. Представете си човек с 20 кг. чиста мазнина която се намира около корема и талията. Сега си представете същият човек, обаче тези 20 кг. са разпределени по 5 на върха на всеки крайник, а корема и талията ми са без никакви мазнини. Това е все едно да имате метални обувки и ръкавици, които да тежат по 5 кг. всяка. Сами се досещате, че движението на човек ще е максимално затруднено във вторият вариант.

   Ето защо природата трупа мазнините около торса и главно в коремната област при мъжете и около таза и бедрата при жените. Идеята е просто човек да е по стабилен по този начин чисто от механична гледна точка.


Горене на мазнини


   Абсолютен мит е, че могат да се горят мазнини само от определена част на тялото. Мазнини се горят единствено когато организма е в калориен дефицит – най-просто казано приема по-малко калории, отколкото изразходва. Когато това се случва тялото започва да гори мазнини от всичките си запаси и за съжалени оставя за коремната област и бедрата заради причините, които разгледахме по-горе.


Коремните преси


   Коремните преси противно на общоприетото мнение не горят мазнини сами по себе си. Според начина на изпълнението им те просто развиват и уголемяват коремният мускул, който стои под коремните мазнини. Евентуалното прибиране на корема е за сметка на прибирането леко на червата поради натиска на коремната преса.


Разширените черва


   Много важно е да разберем, че големият корем не е следствие само на натрупана подкожна мазнина, а и на издуване на червата заради лоши хранителни навици, като преяждане, неподходяща храна, натрупване на налепи по стените на червата, прегъването и запушването им, слаба перисталтика, нарушена чревна флора и т. н. Има много слаби хора, които са с издути кореми. Най-добрият начин за плосък корем е да се атакува на две нива. Първото е с калориен дефицит (диета), която да стартира изгарянето на мазнините, които са над коремният мускул. Второто е упражнение за прибиране на корема, което да възвърне нормалната форма на червата, да възстанови перисталтиката, да подобри храносмилането и да прибере коремната преса.


Упражнение за прибиране на корема


   Какво представлява упражнението за прибиране на корема? Първо не трябва да сме се хранили поне 2 часа. Застава се в изправено положение с леко присвити колена и с разкрачени крака на ширината на раменете. Дишането е диафрагмено докато се успокои напълно и гръдният кош не се разширява. След това се издиша въздуха като същевременно се накланяте напред, така че торса и краката ви да са под ъгъл 90 градуса. Доиздишвате абсолютно всичкият въздух, който може да е останал и след това глътвате корема колкото можете и стягате коремните мускули. В това положение започвате леко завъртане на торса надясно, задържате малко и връщате първоначалното си положение, като следвате стъпките в обратен ред – отпускате коремният мускул и бавно се изправяте като вдишвате въздух. След това повтаряте всичко от начало, но този път след като глътнете корема се завъртате на другата страна и така редувате ляво и дясно.


Заключение


   Това е много мощно упражнение и трябва да се внимава. Възможни са леки болки. Не трябва да изпитва голям дискомфорт. Необходима е доста практика, за да се усвои и да се изпълняват всички движения вярно. Не трябва да се задъхвате. С всеки изминал опит ще осъзнавате какво точно трябва да се случва и ще усетите времетраенето на всяко движение. Важно е да сте спокойни и да не бързате. Ползите от това упражнение са невероятни. Корема се прибира, защото червата възстановяват първоначалната си форма, защото вече не са издути. Храносмилането и перисталтиката на червата се подобрява и човек се чувства фантастично. Естествено отнема време докато упражнението даде ефект, но още след 3-4 дни човек усеща разликата. Добре е да се преви по два пъти на ден, като се изпълняват 10 движения наляво и 10 надясно. Успех!

Надявам се, че съм ти бил полезен! Ако мислиш, че това което научи тук ще е полезно на някой друг, можеш да го споделиш с приятели. 🙂

Изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Вили

Здравейте, не знам защо не получавам книгата. Моля за съдействие!

Scroll to Top