Промивка на дебелото черво

Промивка на дебелото черво

   Какво точно представлява промивката на дебелото черво и защо е необходимо нейното прилагане? Трябва ли е да се прави от здрави хора и защо повечето са скептични към тази практика? Кои са най-големите заблуди насадени в съзнанието на обществото? Каква е разликата между промивка на дебелото черво и клизма? Кога и как е най-добре да се прилага този метод и защо той може да спаси живота ни? Отговорите на всички тези въпроси ще разгледаме в тази статия.


Задръстване на дебелото черво


Митове и предразсъдъци


    Преди да преминем към изпълнението на промивката ще разгледаме защо тя е необходима. За съжаление относно храненето има толкова противоречива информация, която буквално ни залива отвсякъде, че човек вече не знае кое е истина и кое не. Факт е, че повечето хора си мислят, че знаят какво е правилно хранене и смятат хранителните си навици за здравословни. Проблемът обаче е, че повечето от информацията, с която разполагаме е на база чужди мнения на хора, на които „всичко им е е ясно“ и средства за масова информация като телевизия, вестници, списания и т.н.

   Лошото е обаче, че хранително вкусовата индустрия не и пука за здравето на хората, а само за печалбата. За съжаление вече е подобна и ситуацията с фармацевтичната индустрия, която е един от най-печелившите легални бизнеси в световен мащаб. Така, че преди да продължим е важно човек да си отвори съзнанието и да допусне, че това което му се е насаждало с годините в съзнанието, може да се окаже една голяма заблуда.


Човешкото хранене


   Истината е, че голяма част от храната, която приемаме, повече отравя тялото, отколкото да го поддържа здраво. Начинът на хранене, който майката природа е отредила на човека като вид се състои от сурови плодове, зеленчуци, ядки, семена и в случаи на липса на избор животински продукти. Замислете се, че никой друг бозайник на планетата не си готви храната. Всички месоядни животни се хранят със сурово месо, докато човек изпитва отвращение към него. Термично обработените животински храни (особено пържените) са една от най-натоварващите храни за тялото. Грешното им съчетаване с останалите хранително продукти допълнително утежнява работа на организма. Консумирането на продукти с бяло брашно, рафинирана захар и сол също са крайно вредни за здравето на човек. За най често допусканите грешки по врене на хранене може да прочетете в тази статия тук: Здравословно хранене.

   Накратко неестествената, денатурализирана храна в комбинация с неспазването на основните принципи на хранене и съчетаване на хранителните продукти води до постепенно натрупване с годините на хранителни отпадъци по стените на стомашно-чревният тракт и най-вече по стените на дебелото черво.


Отлагания в дебелото черво


   Това се получава, защото тялото не успява да се справи ефективно с отровите, които преминават през червата ежедневно в продължение на години. Налепите, които се образуват по стените на дебелото черво заемат нишите в гънките му и на практика много трудно могат да бъдат отлепени от там. Те стават все по-големи и допринасят за увеличаващата се токсичност в червото и неблагоприятната чревна флора. Нарушват естествената перисталтика и правят някои участъци по-тесни за преминаването на храната. Това на своя сметка издува други места на дебелото черво. Цялостното  храносмилане се влошава. Изхождането става трудно, получава се хроничен запек и т.н. Ако не се промени това състояние може да се стигне и до рак на дебелото черво (заболяване, което за съжаление се среща все по-често).

   Това е процес, който протича много бавно с годините. Представете си тоновете храна, която е преминала през червата ви. Хората склонни да преяждат и с наднормено тегло са тези, които най-вероятно имат най-много отпадъци в дебелото черво. Затлъстяването е основният симптом, че тялото е задръстено. Това не означава, че на пръв поглед здравите хора са с чисто дебело черво. Аз самият си мислех, че нямам такива неща в мен, но в последствие бях ужасен.


Промивка на дебелото черво или клизма?


   Добрата новина е, че отлаганията в дебелото черво могат да се изкарат и то по лесен и безоперативен начин. Това става с промивка на дебелото черво. Колкото и страшно и отвратително да звучи, това е един лесен за прилагане метод, който обаче си име своите тънкости. Проблем е, че промивката се бърка с клизмата. Затова първо ще направим ясни разграничени между двете.

Клизма

   Клизмата е процес чрез който в дебелото черво се вкарва между 250 – 750 мл. течност (вода, вода със сол, кафе, урина и др.) и се задържа между 5-15 минути като се правят някои движения с цел течността да достигне до колкото се може повече участъци на червото. Целта е регулиране на бактериалната флора и помага при трудно изхождане. Вкарването на течността става с помощта на уред, който се нарича иригатор и е на практика един съд с тънък маркуч и накрайник. Недостатъка на този метод е, че задържането на течността често става трудно.

Промивка

   Промивката на дебелото черво най-лесно може да се обясни като поредица от много клизми, без да трябва да се задържа водата за определено време. За какво става на въпрос? Принципа е същият като при клизмата, но се прави само с вода, като съда трябва да е с около 20 литра вместимост. Изпълнението представлява вкарване на малко вода и веднага когато човек усети че червото е пълно я изкарва. Това се прави в легнало положение докато не свърши всичката вода. Звучи страшно, но е елементарно за изпълнение.


Изчистване на Стомашно - Чревния Тракт - Видео - 2


Промивка на дебелото черво?


   Преди да преминем към изпълнението на промивката на дебелото черво ще направим едно важно уточнение. Човек трябва да е само на вода докато прави процедурите, за да няма храна в червото, която да пречи на процеса. За да разберете нещата по-добре ще ви разкажа накратко за първият ми опит с тази практика.

   Гладуването на вода или наричано още воден пост е изключително мощен метод за пречистване и детоксикация на организма. Той се прилага от дълбока древност и е най-естественият и природен начин за възстановяване на тялото, който с напредването на съвременната медицина и в интерес на фармацевтичната индустрия умишлено е забрвен. Всичко за водният пост можете да научите от тази статия: Воден пост – гладолечение на вода

   Реших да приложа воден пост за една седмица като всеки ден мислех да правя по две промивки на дебелото черво.

Седем дневен воден пост с промивки

 1. ден – от дебелото черво излизаха нормални изпражнения.
 2. ден – съдържанието което излизаше беше същото, но в по-малки количества.
 3. ден – много малко количество изпражнения сутринта и никакви през втората промивка вечерта.
 4. ден – от червото излизаше само чиста вода.
 5. ден – от червото излизаше само чиста вода.
 6. ден – налепи от дебелото черво (ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК)
 7. ден – налепи от дебелото черво малко по-малко количество.
 8. ден – (извънреден – непредвиден ден*) сутрин малко налепи и вечерта само чиста вода.
 9. ден – край на поста и преминаване към 4 дневно захранване (задължително).

*Мислех да направя поста само 7 дни, но го продължих за да изкарам всичко което мога от дебелото черво.

   Това е първият ми опит и бях шокиран от резултата. В продължение на още 3 години прилагах този метод (веднъж годишно) и едва на четвъртата година не излязоха никакви налепи. Втората година изкарах повече от първата. През целият период съм се хранил основно със сурова растителна храна. Проведох няколко едноседмични плодови поста и обръщах внимание на движението и дишането.

   Студенти на Академията на здравето споделят, че при тях още на вторият ден са излезли отлагания от стените на дебелото черво. Оказва се, че тази практика дава резултати за различно време при всеки.


Промивка на дебелото черво – изпълнение


Подготовка

   Първото с което трябва да се снабдите е иригатор. Той се продава в аптеките и струва между 3 и 5 лв. Това са най-евтините и представляват една пластмасова кофичка от около литър с марку1, който тръгва от дъното и завършва с малък продълговат накрайник. От това нещо ще ви трябва само накрайника. С него отивате в някоя железария например и си търсите поне три метра маркуч, на който да стане накрайника. Такива маркучи се използват за източване на течности при правенето на вино и ракия например. Във видеото всичко е обяснено. След като имате достатъчно дълъг маркуч, на който да става накрайника от иригатора, трябва да си намерите една голяма кофа с вместимост от около 20 литра. Кофата трябва да е почистена много добре.

Изпълнение

   Какво представлява самата промивка. Първо трябва да сте в банята, без дрехи и да направите така, че да сте в легнало положение. Отоплете добре, защото ще лежите така около 15-20 минути. На около 150 см. от нивото на което сте легнали поставяте кофата, като я напълнете с чиста вода (аз използвах преварена, но съм правил и с чешмяна). Важно условие е водата да е топла с температура близка до тази на тялото. В кофата потапяте краят на маркуча, който е без накрайника, като е задължително за него да прикрепите някаква тежест, за да не изплува на повърхността, а да седи на дъното на кофата.

   Другият край на маркуча, където е накрайника, се засмуква силно с уста, като се държи на ниво под дъното на кофата, за да може водата да потече. Предварително намажете накрайника с някаква смазка (може зехтин) и  след това внимателно го вкарвате в ануса. Може да направите няколко тренировки с иригатора, за да сте по-уверени с поставянето на маркуча. Важно е да използвате смазка за накрайника и за ануса, за да може да се избегне дискомфорт. А за в бъдеще даже няма да ви е необходима.

   Водата постепенно започва да изпълва дебелото черво. Реално не трябва да се усеща почти нищо освен много леко гъделичкане от навлизането на водата. Не бива да има чувство за горещо или студено. Ако водата е студена добавете малко гореща или обратният вариант. Не правете компромис с температурата. Трябва да се чувствате комфортно. Стягането на тялото пречи много на целият процес. Важно е да сте отпуснати. През цялото време придържате маркуча в основата на накрайника с едната ръка, а когато усетите порив да изкарате водата я изкарвате. Може леко да издърпате накрайника. После вкарвате ново количество и пак изкарвате. Това се повтаря докато не свърши водата в кофата (вижте видеото).


Важи условия и съвети


1 – Осигурете си време, в което никой няма да ви притеснява и да ходи до банята. Затоплете помещението добре, защото ще сте голи и ще лежите неподвижно около 20 минути.

2 – Имайте предвид, че от дебелото черво ще излизат изпражнения, които ще са на пода в банята. После ще се наложи да ги почиствате. Идеалният вариант е да направите импровизирано легло където поставяте плоскост, на която може да легнете, като единият край е върху стол например, а другият е поставен на ръба на тоалетната. Така голяма част от изпражненията и водата ще отиват директно в канала (вижте видеото).

3 – Задължително използвайте чиста вода за промивката и с температура близо до тази на тялото. Трябва да сте легнали на поне 1 метър под дъното на кофата, защото водата слиза на принципа на скачените съдове.

4 – Задължително използвайте някаква смазка (зехтин или вазелин) за ануса и накрайника, ако нямате предишен опит с клизми.

5 – Придържайки маркуча може да регулирате струята която навлиза в червото чрез притискане на самият маркуч. Ако водата не навлиза, леко издърпайте накрайника от ануса.

6 – Не се опитвайте да задържате голямо количество вода! В момента когато изпитате порив. просто я изкарайте (ако е необходимо изкарайте и накрайника). Не е нужно да го държите в ануса докато изкарвате течността.

7 – Осигурете си максимален комфорт. Аз си слагам възглавница под главата. Накои споделят че си слагат надуваема възглавница под кръста за да не си мокрят гърба. Може да си пуснете релаксираща музика.

8 – Изгледайте всички видеа по темата в YouTube канала ми.

9 – Може да приложите леки масажиращи движения в областта на корема по продължение на дебелото черво са цел да подпомогнете навлизането на водата и изкарването на изпражнения и налепи в по-трудно достъпните части на червото.

10 – Използвайте задължително хуск по време на водният пост и промивките. Той помага за размекването и отлепянето на налепите: Приготвяне на хуск.

11 – Правете поне 2 пъти дневно упражнението за прибиране на корема за да подпомогнете отлепянето на налепите и да засилите чревната перисталтика. Вижте упражнението тук: Упражнение за прибиране на корема.

Промивка на дебелото черво - Видео 2


Възстановяване на чревната флора


    Стигаме и до един критично важен момент, който много хора пропускат, а именно възстановяването на стомашно-чревната флора. Ако в продължение на 7 дни, по два пъти дневно прекарваме по 20 литра вода през дебелото черво, може сами да се досетите, че се измиват всякакви бактерии от него (и полезни и вредни). Това на практик унищожава цялата чревна флора, която трябва да бъде възстановена с нови полезни бактерии. И тук природата има идеално решение и това е зелевата чорба – най-мощният пробиотик, който може да дадете на тялото си. Забравете за кисело мляко или други хранителни добавки. Зелевата чорба е нещото, което ще възстанови полезната флора отново в дебелото черво, но има едно условие. Чорбата трябва да е без сол и да е с естествена ферментация. Това става много просто и рецептата е следната.

Рецепта за зелева чорба

 1. Много ситно настъргано зеле (400 грама) се поставя във голям стъклен буркан (еднолитров например) и се наливат 350 мл. хладка вода.
 2. Разбърква се и се поставя капачка на буркана която не трябва да се завинтва, а да седи хлабаво отгоре.
 3. Буркана се оставя на стайна температура точно 3 дни – (72 часа)
 4. След това течността се прецежда, а зелето се изхвърля. Зелевата чорба е готова. Трябва да е с приятно тръпчив вкус.
 5. След като се източи готовата чорба, се зарежда нова порция по същият начин, като се добавят само 300 мл. вода и много важно – 50 мл. от вече готовата зелева чорба. Така след точно 24 часа ще имате нова порция. Възпроизвеждайте всеки ден ново количество докато искате, но не по-малко от една седмица, ако сте правили промивка на дебелото черво. Готовата зелева чорба се съхранява в хладилник и ако не се изпие до края на деня се изхвърля.
 6. Пиенето на зелевата чорба трябва да започне поне 1 ден преди захранването. Зареждането на първата порция става на третият ден, за да може на шестият да е вече готова.

   В никакъв случай не пренебрегвайте този момент, защото в противен случай може да се стигне до много тежък запек и трудно изхождане след промивката. Ако спазвате всичко точно и стриктно, няма да имате никакви проблеми.

Промивка на Дебелото Черво - Въпроси и Отговори


Промивка на дебелото черво – Обобщение


   Промивката на дебелото черво съчетана с воден пост и приемане на хуск е най-добрата здравна практика, която може да приложите за цялостно подобряване на здравословното ви състояние. В следствие на това вие ще сте с много по-добро храносмилане, ще сте изключително щастливи, че налепите, които сте изкарали вече не гният във вас и цялостното ви здравословно състояние ще се подобри многократно. Подходящ момент е да преустановите някои нездравословни хранителни навици за да избегнете повторно образуване на налепи по стените на дебелото черво. Имайте предвид, че сигурно няма да изкарате всичко от първият път. Добре е веднъж годишно да правите 7 дни на вода с промивка докато не дойде момент, в който не изкарате никакви налепи. Успех!

   Ако искаш да знаеш как да изградиш здравословни хранителни навици изтегли безплатно книгата ми „Наръчник по здравословно хранене“ в края на статията. Препоръчвам ви да се включите в онлайн видео курса Академията на Здравето, където всичката информация е събрана под формата на видео обучения от „А“ до „Я“. Водният пост и промивките на дебелото черво са разгледани в „Сребърното ниво“. Също така разгледайте канала ми в YouTube за още много безценна информация по темата. Ако статията ви е харесала може да я споделите с вашите приятели от бутончето по-долу.

Поздрави и Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по темата изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


 

Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Веселин

Здравейте,защо не мога да изтегля книгата след 3 опита дори?

Scroll to Top