Суровоядството – ключът към здравословното хранене.

Суровоядство

Случвало ли ти се е да се подлагаш на най-различни диети и скоро след приключването им да си върнеш старото тегло?


 Истината е, че без изграждането на постоянни здравословни хранителни навици в дългосрочен план, диетите повече вредят, отколкото помагат. Какво да направиш за да постигнеш трайни резултати? Възможно ли е консумирането на предимно сурови хранителни продукти да е от решаващо значение за здравословното ни състояние?


Научи Как прилагайки суровоядство ще подобриш здравословното си състояние в дългосрочен план и няма да се притесняваш повече за болести и килограми.

Малко факти

Единственото живо същество на планетата, което си готви храната е човека. Още от дълбока древност по-голямата част от храната на хората се е състояла предимно от сурови продукти (плодове, зеленчуци, ядки, семена). Дори месото се е приготвяло на огъня, непосредствено след убиването на животното и често е било полусурово. Съхранението на хранителните продукти е било трудно (особено в страните с горещ климат), поради липсата на хладилници и т.н. Храната е била в сурово и натурално състояние така, както природата я е създала. Суровите плодове, зеленчуци и ядки са богати на много ензими, витамини и минерали, които са във възможно най-чистата си и естествена форма. Какво обаче се случва при термичната обработка на храната?

Топлинна обработка на храната

Много голяма част от полезните хранителни вещества са изключително чувствителни към високи температури и биват унищожени при термичната обработка на храната. Други променят химичния си състав и стават по трудни за усвояване или дори вредни за тялото. Едва една малка част от всичко полезно в суровата храна „оцелява“ след високите температури, които се използват при печене, пържене и варене. Колкото по-висока е температурата и колкото по-дълго е времето на обработка, толкова по-лошо за хранителната стойност на продуктите. Суровата, питателна и лесна за усвояване храна се превръща в тежка и в пъти по-малко хранителна.

В дългосрочен план липсата на сурови храни води до трайно затормозяване на всички системи на тялото и до хранителен дефицит на широка гама от незаменими витамини и минерали. За храната е много по-важно качеството, а не количеството. Затова много хора изпитват постоянен глад. Те приемат храни, които не доставят нужните хранителни вещества на организма. Тялото съответно иска различна храна, но обикновено получава отново и отново от същото. Получава се едно постоянно преяждане, докато организмът гладува на клетъчно ниво поради липсата на жизненоважните хранителни елементи.

Какво е суровоядство?

Суровоядство е хранителен режим, при който се приема единствено сурова храна (плодове, зеленчуци, ядки, кълнове, семена, сурови животински продукти, студено-пресовани, нерафинирани растителни масла и т.н.) Този режим се практикува неумишлено от много народи и племена, които живеят откъснато от цивилизацията и техният бит, култура и хранителни навици са останали непроменени от дълбока древност. Интересното е, че те се радват на превъзходно здраве и дълголетие. Много от съвременните заболявания са напълно непознати за тях. Интересна статия за народа Хунза можеш да прочетеш ТУК.

Важно за ядките

Има едно важно условие за консумирането на сурови ядки. Замислял ли си се защо ядките могат да стоят толкова дълго време в сурово състояние без да се развалят? Причината са вещества наречени инхибитори. Ядките задължително трябва да се накисват в хладка вода за определено време (от 2 до 24 часа в зависимост от вида ядка) за да са оптимално полезни и хранителни. По този начин се „отключва“ процесът на покълване и инхибиторите се отделят във водата, а самата ядка става много по-питателна и вкусна. Още за накисването ТУК.

Митът за протеините

Сигурно си чувал широко разпространеното мнение, че протеини има само в месото и животинските продукти и ако не ги консумираме, няма да оцелеем още дълго. Дали е така? Оказва се, че това е много далеч от истината. Протеини се съдържат изключително много в ядките и семената, които за разлика от животинските са във форма, много по-лесна за усвояване от организма. Всички витамини (освен В12) могат да се набавят от растителните продукти. А въпросният витамин се образува по естествен начин в организма. Точно това е причината тревопасните животни да го имат в месото си. Важно е да се знае какво точно да се консумира, за да не изпитва тялото никакъв хранителен дефицит.

Лечение със суровоядство

С приемането на сурова храна в дългосрочен план са се излекували множество болести, голяма част от тях смятани за „нелечими“ от ортодоксалната медицина (диабет, хипертония и много други). Има много интересен документален филм по темата (как със суровоядство се лекува диабет). Цъкни ТУК.

Важно!!!

При пълното суровоядство тялото се охлажда повече от обикновено и не се препоръчва за места със студен климат. В България през лятото не е проблем да го прилагаш, но през зимата не е никак добра идея. Храненето трябва да е съобразено с географската ширина и гените на хората. С течение на времето, отделните народи се е приспособявали към храната според тяхното местообитание. Това се е наследило в гените на хората и организмът им реагират по различен начин на различната храна. За правилното хранене има едно златно правило “ Зависи на кой, кога, къде, какво, колко и как му се дава „.

Благодарности на Георги Костов! Тази важна забележка я бях пропуснал когато писах статията и нямаше да е налице без неговата помощ.

Заключение

Постепенното преминаване към частично (70% – 80%) или пълно суровоядство ще зареди тялото ти с всички необходими хранителни вещества и ще подобри значително здравето ти в дългосрочен план. Естествено с тази малка статия не мога да обхвана толкова широка тема. Затова ти препоръчвам, ако си заинтересован, да се запознаеш подробно за този начин на хранене от други източници.

Ще се радвам да ми кажеш какво мислиш по темата „суровоядство“. Напиши ми твоя коментар отдолу или ако мислиш, че това което научи тук ще е полезно на някой друг, можеш да го споделиш с приятели. 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Facebook Comments

4 thoughts on “Суровоядството – ключът към здравословното хранене.

  1. Оценявам статията.Суровоядството е много вкусно и лесно.На 90 процента съм на сурова храна и 10 на 5 минутна обработка.

  2. Damian me inspirira s vsichkite videa!
    Az sum dosta zapoznnat i s Pol Breg, gladuval sum na voda på 10 dena… Sega sum dignal kg, imam dietisi 2-ma tuk v Copenhagen ,korem otpusnat. I moga opredeleno da kaja che Damian e choveka koito mi dava nadejda. Sledvaite suvetite mu, momcheto e super!
    Vegetarianec sum, riboiad, i jam surova hrana s jadki dosta.
    Blagoslovenia i blagodaria Damian! Uspehi 🙏😊

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *