Правилното съчетаване на храните?

Съчетаване на храните

   Защо правилното съчетаване на храните е от изключително значение за здравословното състояние на човека? Как да улесниш работата на организма си и да усвояваш максимума от полезните вещества, които приемаш с храната? Знаеш ли основните принципи за правилно съчетаване на хранителните продукти и кои комбинации задължително да избягваш? Как да подпомогнеш естествените процеси в организма и да забавиш процеса на ретоксикация? Отговорите на тези въпроси ще откриеш в тази статия.


   Научи как да комбинираш хранителните продукти за най-ефективна работа на твоето тяло и направи крачка към един по-здравословен начин на хранене!


Защо е важно правилното съчетаване на храните?


   Колкото по-лесно и бързо се обработва една храна от тялото, толкова по-добре. Защо? Когато храната се застоява дълго в стомашно чревният тракт, тя започва да загнива и да натравя целия организъм отвътре. Отделят се най-различни токсини и други вещества в следствие на различните химични реакции в тялото. Освен това, когато в стомаха се комбинират храни, които са трудни за усвояване едновременно, не могат ефективно да се абсорбират всички полезни хранителни вещества, защото за всяка храна се изискват различни храносмилателни сокове. Общоприетото мнение на хората, които никога не са се интересували по тази тема е, че „Няма значение кога и какво ядем – всичко отива на едно място“. Този начин на разсъждение е особено обезпокоителен, а идеята да разглеждаш стомаха и тялото си като кофа за боклук, винаги има последствия. Още по този въпрос Тук.


Кои са основните принципи за правилното съчетаване на храните?


Концентрирани белтъчини

(месо, яйца, млечни продукти)

   За разлика от леките и прости растителните протеини (ядки, семена, кълнове), животинските белтъчини са силно киселинно образуващи. Те се обработват значително по-бавно, лесно загниват и предизвикват истинско стомашно бедствие при съчетаването им с други храни. Първото и главно правило за съчетаване на храните е: „Не яж заедно концентрирани животински белтъчини и скорбялни въглехидрати (ориз, хляб, картофи, спагети)!“. За скорбялата храносмилателният процес започва още в устата с отделянето на ензима алфа-амилаза, изискващ алкална среда. Попадайки в стомаха, той задържа смилането на белтъчините от пепсина и солната киселина, които действат в кисела среда. Резултатът е, че храната не се смила, а започва да ферментира и гние. Това допълнително затормозява храносмилането, а бактериите излапват всички хранителни вещества, след което изхвърлят и собствените си киселинни отпадъци в стомашно чревния тракт. За съжаление, това е една от най-често срещаните комбинации в западната диета. Например пържоли с картофи, хамбургер с чипс, препечена филийка с яйце и т.н.

   Второто правило за правилно консумиране на животински белтъчини е следното. Не съчетавай два различни вида животински протеини в едно и също ястие! Например яйца и сирене или месо и мляко. Отделните видове месо могат да се комбинират (говеждо и пилешко, агнешко и риба), но с млякото, сиренето и яйцата не бива да се приема никакво месо.

Скорбялни въглехидрати

(ориз, хляб, картофи, спагети)

   За правилното съчетаване на храните съдържащи скорбялни въглехидрати, е важно да знаем следното. Пълнозърнестите храни се усвояват сравнително лесно и се съчетават сравнително добре с други храни, докато тези с главно рафинирана скорбяла, като белия хляб, сладкишите, белия ориз, белите спагети, трябва задължително да се консумират без каквито и да било животински белтъчини, като месо, яйца и сирене. Една от най-лошите комбинации за закуска е пакетираната, промишлено обработена зърнена каша, щедро поръсена с бяла рафинирана захар и напоена с пастьоризирано прясно мляко. Децата страдат най-много от тази несмилаема хранителна комбинация.

Както вече споменах, храносмилателния процес на скорбялните въглехидрати започва още в устата с ензима алфа-амилаза на слюнката. Именно за това не трябва да се пият никакви течности и сокове, защото те разреждат секрецията на ензима, което в последствие води до ферментация в стомаха.

Мазнини

   Мазнини като маслото и олиото могат да се комбинират с повечето въглехидрати и всички зеленчуци, но в никакъв случай с концентрирани животински белтъчини. Мазнините блокират необходимата стомашна секреция, пречат на усвояването и водят до загниването на погълнатите месо и яйца. Следователно протеините и мазнините трябва да се приемат или отделни или съчетани в минимални количества. Поради същата причина избягвай „шарените“ меса като бекон и пържоли с тлъстини.

Захар

   Бялата рафинирана захар е главния киселинно-образуващ фактор в диетата на хората днес. Нейното присъствие в стомаха възпрепятства обработването на почти всички видове храни. Приемането на захарни изделия, както и пиенето на безалкохолни напитки (които съдържат голямо количество рафинирана захар) с животински протеини и скорбялни въглехидрати е истинска трагедия за стомашно чревния тракт и организмът като цяло. Макар и в по-малка степен, съчетаването на захар с плодове и зеленчуци, предизвиква ферментация и трудно усвояване. Десерта, който е възприет като нещо задължително след хранене, е може би една от най-сериозните грешки, която се допуска днес. Няма да се впускам в подробности, а само ще те посъветвам, ако искаш да задоволиш копнежа си за нещо сладко от сорта на сладолед, сладкиш, бисквити и други подобни, най-добре ги яж самостоятелно. За предпочитане с горещ чай, и час-два по-късно промий стомаха си с една или две чаши вода.

Плодове

   От гледна точка на правилното съчетаване на храните, плодовете трябва винаги да се ядат самостоятелно с минимум два часа разлика от други храни. Те се усвояват изключително бързо и не изискват почти никакво смилане в стомаха. Именно затова, не трябва да има други групи храни, които да им пречат. В противен случай плодовете остават в стомаха и започват да ферментират.

   Макар повечето плодове да се съчетават добре по между си, трябва да запомниш, че дините и цитрусите трябва да се ядат винаги самостоятелно или въобще да не се консумират.

   Забележка: Бананът е към групата на скорбялните въглехидрати, а не към плодовете.

Зеленчуци

   Зеленчуците се съчетават добре с почти всички групи храни. Те могат да се комбинират добре с белтъчини, включително месото и яйцата, със скорбялни въглехидрати, като хляб и ориз, а също така и с мазнините. Зеленчуците подпомагат смилането на другите храни, като осигуряват важни минерали и ензими, които улесняват храносмилателните функции. Единствената храна, с която не образуват добро съчетание, са плодовете.

   Забележка: Доматът е към групата на плодовете, а не на зеленчуците, както си мислим.

„Правилото за 75-те процента“

   Стриктното спазване на всички правила за правилно съчетаване на храните често е трудно приложимо на практика, а и в някои случаи отнема голяма част от удоволствието на храненето. За щастие има решение и то е „правилото за 75-те процента“. То гласи, че можеш да спазваш правилата до 75% , а другите 25% са за грешки и угаждания. Една малка пълнозърнеста филийка хляб с ястие от месо с много зеленчуци няма да е проблем. От друга страна печените картофи, заляти обилно с квасена сметана, и тлъста пържола е сериозно нарушение на правилата и се наказва със стомашни проблеми и други храносмилателни смущения.

   Тази статия е базирана на откъси от книгата „ДАО на прочистването“ на световно известният експерт Даниел Рийд. Горещо препоръчвам книгите му на всеки, който може да ги открие!

   Правилното съчетаване на храните е от изключително значение за здравословното състояние на всеки. Безразборната комбинация на хранителните продукти рано или късно води до сериозни проблеми и е по-добре да не чакаш до този момент, а да се осведомиш подробно по темата и то от достоверни източници.

   Надявам се, че статията ти е била полезна и ще се опиташ да приложиш наученото тук. Ще се радвам да изкажеш мнение по въпроса. Ако смяташ, че това което научи тук, ще е полезно на някой твой приятел, можеш да го споделиш.

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

10 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Вълчо Баръмски

Дамяне, изгледах филмчета.Останах доволен всичко е на висота. Правел съм прочистване по метода на Пол Брек два пъти през миналата година.Тази година година репших това да направя по метода на Лидия Ковачева и го направих. Метод много по лесен,препоръчан от Вас за което съм ви блгодарен,дори си купих икнигата.Молбата ми е да купя Вашата книга „Наръчник за здравословно хранене’.

Damian super si!
Blagodaria i Preporuchvam!

Радостина

Страхотна статия 🙂 А,курса ти е невероятен.Препоръчвам го на всички.С нетърпение очаквам Златното ниво 🙂 Благодаря ти!

Петьо Димов

Много добра статия !

Sarde4no blagodaria !S nai -goliamo udovolstvie sledia vsi4ko! ?⚘⚘⚘⚘

Scroll to Top