Интервю за „Алтернатив Прес“ с Дамян Петров

Интервю с Дамян Петров за Алтернатив Прес

Въпрос 1

Как започна вашата история? Знаем, че самият вие сте имали наднормено тегло. Кога и как осъзнахте, че тялото ви има нужда от промяна?


   На 25 години започнах осезаемо да качвам килограми, които бяха в следствие на неправилно хранене, застоял начин на живот и вредни практики както прекомерна употреба на алкохол и цигари. До 27 годишна възраст вече бях близо 110 кг при ръст 183 см., с диагноза хипертония (високо кръвно) и чернодробна стеатоза. В продължение на повече от 2 години се опитвах да променя нещата с различни диети и физически упражнения (за които се смята, че са единственият начин за отслабване). Резултат нямаше, а аз се въртях в един омагьосан кръг и се обезсърчавах с всеки изминал ден. Сменяха ми хапчетата за кръвно през 2 седмици поради странични ефекти и на практика здравословното ми състояние се беше превърнало в един постоянен стрес. Черният ми дроб беше в стадий преди цироза и аз трябваше да направя нещо, защото ми беше писнало.

   Понеже нищо друго не помогна, реших да пробвам метода на българската лечителки Лидия Ковачева, който е диета с до 800 гр. плодове на ден. Успях с да приложа режима и след като видях невероятните резултати, започнах да се интересувам много по темата за лечебното гладуване. Следващите 7 години прекарах изучавайки и практикувайки различни режими за детоксикация и пречистване на тялото. Написах две книги, които се казват „Наръчник по здравословно хранене“ и „Пречистване, лечение и отслабване с воден и плодов пост“. Създадох и първият в България онлайн видео курс на тази тема, който нарекох „Академията на Здравето“. В него споделям абсолютно всичките си знания и практики с цел да помогна на всеки, който е готов да поеме по пътят на здравето. Всички Видеа са качени и на YouTube канала ми.


Въпрос 2

Кой момент беше най труден? Кое ви помогна да не се откажете?


   Най-трудният момент е когато човек се лута и не знае какво трябва да направи – ситуация в която се намират сигурно 90% от хората с наднормено тегло и здравословно проблеми. Всички си мислят „тръгвам на фитнес и ще отслабна“, но за съжаление нещата не работят така. Всичко опира до храненето. Колкото и да се мори човек с упражнения, не спазва ли хранителен режим всичко е безсмислено. Човек трябва да проумее причините за неговото състояние и да поеме отговорност за ситуацията. Само тогава ще излезе от ролята на жертва и ще може да постигне трайни резултати.

   За да се откажа от вредните навици ми помогна на първо място разбирането на цялостната ситуация с човешкото здраве. След като прочетох и изгледах много информация по темата, пъзелът постепенно започна да ми се нарежда. Осъзнах, че това, което хората си мислим, че знаем за здравословното хранене и начин на живот в по-голямата си част е грешно и това е причината за здравословният упадък на човечеството като цяло (особено в така наречените развити страни).

   Друго, което дава крила на всеки, който промени начина на хранене и пречисти тялото си са невероятните резултати, които се постигат – лечение, отслабване, подмладяване и т.н.


Въпрос 3

Какво бихте казали сега на миналото си Аз?


   Интересен въпрос… Когато постигнах резултатите си и отслабнах с 40 килограма всички ме питаха каква е диетата за да я започнат. Аз естествено започвах да се впускам в обяснения, което скоро разбрах, че е голяма грешка. Исках да помогна на всички, но няма начин да обясниш 12 книги по 200 страници за 10 минути. Това е и причината да създам „Академията на Здравето“ и да събера всичко на едно място. Сага ако някой ме попита просто го изпращам на сайта ми. От него вече зависи колко е сериозен за здравето си.

   В този ред на мисли към миналото си Аз бих подходил по същият начин. Бих го насочил. Всеки е на определен етап от живота и развитието си и сам трябва да направи крачката към промяната.


Въпрос 4

Защитавате идеята да се гладува. Защо е важно и какви са ползите за организма? А вредите?


   Гладуването по начало е грешен термин за практиките на доброволно или частично въздържание от храна. Прието е да се нарича пост. Това е практика, която в природата животните я прилагат системно и инстиктивно, докато ние хората в стремежа си за сигурност, изобилие и просперитет сме се превърнали в нещо като хранителни наркомани.

  Ако мога да формулирам метода съвсем накратко, когато човек преустанови хранене за няколко дни, тялото превключва на режим, в който започва да връща така да се изразя „заводските настройки“ на организма. Органите започват да отделят в кръвта огромно количество токсини, които са се натрупали в следствие на нездравословни хранителни навици. След като процесът на пречистване на тялото приключи всички органи функционират оптимално, баланса на тялото възстановява, кръвта се изчиства и човек се чувства с 10 години по млад, свеж, енергичен и жизнерадостен. Почти всички заболявания, които са в следствие на вредни хранителни навици и не са в много напреднал стадий се лекуват успешно по този начин.

   При правилно прилагане на лечебният пост на практика няма никаква вреда за организма. Важно е обаче човек да се съобрази със здравословното си състояние и да е запознат с процеса много обстойно.


Въпрос 5

Как ще оборите опонентите си по тази тема?


   Никога не бих тръгвал да оборвам, някой, който е против доброволното въздържание от храна с цел профилактика и лечение организма. Това за мен е все едно някой да ми твърди, че земята е плоска. Ако някой е против тази практика, то това значи, че просто не е запознат по темата и най-вече няма личен опит с лечебният пост. За щастие всичките ми знания са подплатени с 7 година практика и съм се убедил в истинността на всяко едно мое твърдение.


Въпрос 6

Как да съчетаваме храните правилно?


   Имам специални статии, видеа и книги по темата, но накратко има няколко правила които трябва да се спазват.

  1. Различните групи животински продукти не се комбинират помежду си: млечни, меса, яйца
  2. Животински продукти се комбинират единствено със зеленчуци (никога със скорбялни въглехидрати и варива – хляб, ориз, картофи, боб, леща, грах и т.н.)
  3. Плодовете се ядат задължително самостоятелно от друга храна (десерта една от на големите грешки в хранително отношение на съвременният човек)
  4. Зеленчуците се комбинират с всичко без плодове.

Въпрос 7

Какъв е ключът към здравословен живот?


   Ключът е човек да осъзнае, че е създаден от природата и трябва да е в синхрон с нея, а не обратното. Трябва да се храним с това, за което сме създадени, а не с изкуствено направени от нас храни, които само задръстват телата ни и водят до болести. Нищо не спомага за здравето на човека така, както правилният хранителен режим. Проблемът е обаче, че в обществото са насаждани в продължения на векове грешни разбирания за естествената диета на човешкият вид и резултатите са навсякъде около нас – болни и дебели хора, които си мислят, че са жертви на лош късмет, ген или нещо друго, но само не и на начина им на живот и най-вече – начина им на хранене.


Въпрос 8

Как бихте довършили: здравето е…


    …лична отговорност на всеки!!!

   Когато човек разбере, че със своите ежедневни навици определя здравословното си състояние утре, тогава ще може да поеме по пътят на здравето. Пожелавам на никой да не стига до заболявания за да открие нуждата от промяна, както стана при мен. Въпреки, че за съжаление в повечето случаи се получава точно така…

Поздрави и Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по темата изтегли моята електронна книга:

„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

1 Коментар
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Стефи

За да се пречисти тялото от токсини, за да се избавим от заболели клетки и тъкани.

Scroll to Top