Гладолечение – най-добрият начин за подмладяване на тялото?

гладолечение

   Един от най-добрите и естествени начини за подмладяване, прочистване и лекуване на нашето тяло е с гладолечение. Познат още от дълбока древност и умишлено позабравен в днешно време, лечебния глад е едно от най-мощните средства за връщане на тялото в естествения му ритъм и решаването на множество здравословни проблеми.

   Приложен правилно, той има изключително благоприятни ефекти за човек и е препоръчителна практика за всеки, който се стреми към добро здраве и дълголетие. Всичко написано в тази статия е резултат от дългогодишна практика и лично съм се убедил в ефективността от прилагането на метода гладолечение.


   Научи какви са ползите от гладуването, как да го прилагаш и кои са най-често срещаните грешки, които се допускат…

Гладолечение – умишлено забравена практика…


   Гладуването е било широко разпространена лечебна практика още от дълбока древност. Хората отдавна са забелязали, че в природата, много видове животни, като се разболеят, се скриват в бърлогата си и остават там без да излизат да се хранят, докато не се излекуват. В много племена, лечителите са отделяли болния от другите и са преустановявали храненето му, за да може тялото да се концентрира върху болестта. Факт е, че организмът има способността да се лекува самостоятелно, но рядко му даваме тази възможност. За съжаление малцина дават на тялото си почивка и му обръщат внимание едва, когато някоя болест вече сигнализира за необходимостта от внимание. Често тогава попадаме в омагьосания кръг на фармацевтичната индустрия, където започват да те тровят с различни лекарства, които само подтискат симптомите, а не лекуват болестта. Така здравето се влошава допълнително и последствията стават все по-трудно обратими.

Задавали ли сте си въпроса, защо при постоянно напредващата медицина, болестите са с мащаби, както никога досега. Отравянето на храната, водата и въздуха в развитите страни от западния свят и постоянният стрес, правят повече от задължително периодичното прочистване и почивка на организма от всички нитрати, пестициди, токсини, а да не говорим за цигари и алкохол. Как да го направим?

Какво се случва с тялото когато гладуваме?

   Тялото започва да се храни със собствените си вредни тъкани и болни клетки. Започва усилено изхвърляне на токсини и пречистване на всички системи в организма от дългогодишното натрупване на отрови и отпадъци, които тялото е нямало възможност да обработи. Интересното е, че тялото автоматично атакува най-нуждаещите се и критични точки за възстановяване.


Видове гладолечение:


С плодове и чай

   Приемат се до 800 грама плодове на ден и се пие билков чай (само от един вид по избор) подсладен със половин ч.л. мед.(може и няколко капки прясно изцеден лимон). Медът се добавя в чая когато е топъл, а не горещ. Важно условие е да не се пият течности два часа преди и след храненето. Плодовете всеки ден могат да са различни (за предпочитане е да са според сезона и региона), но не повече от 800 грама. Ако ще го правиш за пръв път, препоръчвам ти да е 3 дни или най-много 7.

Воден пост

   Приема се само вода с ниска минерализация редувана с изворна. Водата не трябва да е студена или гореща. Ефектът е много по-мощен и по-бърз от плодовото гладуване, но са препоръчителни промивки на дебелото черво. Ако ще го правиш за пръв път, препоръчвам ти ден-два. За повече от два дни, трябва да се запознаеш по-подробно по темата (промивките на дебелото черво са задължителни, трябва да се съобразяваш с ниското ниво на кръвна захар и т.н.)

Сух пост

   Не се храниш и не пиеш нищо. Прави се три дни. Изключително ефективен метод за детоксикация, но не забравяй, че трябва да се запознаеш сериозно по темата, преди да практикуваш каквото и да било!!!


Какво да очаквате, когато практикувате гладолечение?


   Първите дни са най-тежки (особено ако не си прилагал гладуване досега). Да се пребориш с желанието да се натъпчеш с храна, както обикновено може би правиш, е доста голямо предизвикателство. Аз самият първите 2 пъти се провалих още на първия ден. Тялото се стресира от рязката промяна на режима, който му е наложен през годините и мозъка започва да си играе с нас. Казваме си: „Какво гладолечение? Аз май съм се смахнал нещо“ и т.н. Точно в този момент трябва да проявиш воля и разбиране. Ти решаваш кой командва- тялото теб или ти него.

   Колкото по-натровено е тялото ти, толкова по-тежко протичат първите дни. Организмът насочва цялото си внимание към изчистване и възобновяване на всички системи и започва да изхвърля токсините по всички възможни начини (най-вече чрез кожата и отделителната система). Възможно е появяването на замаяност и умора, неприятен дъх напомнящ миризмата на ацетон, разтройство и дори кожни обриви. При положение, че тялото ти не е в много лошо състояние, тези странични ефекти могат почти да отсъстват.

Подмладяване

   Ако си практикувал гладолечение преди, тялото много по-лесно преминава в режима на автоизхранване и пречистване. Когато това стане, идва приятната част. Обзема те прилив на енергия, ведрост и жизненост. Кожата ти се изчиства, очите засияват, цялото ти тяло започва да се подмладява с всеки изминал ден. Никакви козметични препарати и магии не могат да се сравнят с естествената красота, която можеш да постигнеш с гладолечение. Природата си знае работата.

Отслабване

   С всеки изминал ден започваш да се чувстваш по-добре. Допълнителен бонус към всичко това е и свалянето на килограми. Ако си с нормално тегло, ще загубиш малко килограми, които ще възстановиш бързо, след като приключиш своето гладолечение. Ако обаче си с наднормено тегло, резултатите ще са фрапиращо добри. Не използваш ли това „рестартиране“ на тялото ти, за да си изградиш по-добри хранителни навици, ще загубиш всичко, което си постигнал.

Излекуване

С гладолечение се лекуват изключително много болести, за повечето от които, съвременната медицина твърди, че лечение няма. Ето бърз списък на някои то тях – хипертония, гастрит, анемия, колит, запек, язва, хемороиди, синузит, астма, кожни заболявания (акне, псориазис, екземи, алергични дерматити), разширени вени, болести на черния дроб, бъбреците и далака, генитални смущения, импотентност, артрит, затлъстяване, неврози и депресии и още много други. Сега разбирате защо не се практикува гладолечение от съвременната медицина – защото не са необходими лекарства и пациентът оздравява трайно, а не се превръща в постоянен „клиент“ на фармацевтичните компании. За това по-подробно в друга тема…

Психическо подобрение

Освен на тялото, с гладолечението може да помогнете и на психическото ви състояние. Ще забележите, че сте станали по-спокойни, по-уравновесени, по-сдържани, по-позитивни, по-усмихнати и т.н. Умът започва да работи по-добре и мисълта става по-бистра.


Най-Важното – Захранването!!!


   След всяко гладуване има период на захранване на тялото, който трябва да е минимум половината на самото гладолечение. Например, ако сте гладували 10 дни захранването трябва да е минимум 5 , а най-добре 8-10 дни. Това е критично важно!!! Ако не изпълниш захранването ще си навредиш много повече, отколкото ако въобще не се беше захващал с гладолечение. Гладуването е много мощно средство, което може да ти помогне, но и много да ти навреди.

   Захранването започва с постепенно възстановяване към един нормален и здравословен режим на хранене. Изгледайте това видео: Захранване след гладуване. Много е важно да си изградиш психическата нагласа за продължителността на гладуването и захранването след това.


Основни грешки които се допускат при гладолечение


   Първо: Прекъсване на гладуването без захранване. – Изключително опасно!!! Патил съм си… Ако няма да изпълнявате захранването, въобще не започвайте с гладуването.

   Второ: Да се практикува при приемането на живото-поддържащи лекарства и много тежки съпътстващи заболявания. – Ако не си в относително прилично здраве, задължително се консултирай с лекар. Имай предвид, че 99 % от лекарите ще ти кажат, че няма такова „животно“ като гладолечение и това са глупости. Не им се сърди. Те са обучени по този начин. Колкото и да са добронамерени и да искат да ти помогнат, голяма част от тях просто не знаят как. Ти си решаваш…

   Трето: Да се поставиш в среда на стрес и да прекаляваш с физическото натоварване. – правилно приложеното гладолечение изисква пълна психическа почивка и леко физическо натоварване, като разходки сред природата и подобни. Избягвай усилена физическа дейност.

   Четвърто: Да разказваш на ляво и дясно, че гладуваш. – Тогава ще се сблъскаш с хорската глупост и най-много да стигнеш да грешка № 1. Запомни- казвай само на близки хора, които знаеш, че ще те разберат.

   Пето: Пристрастяване. – Странно ли ти е? Чувството на радост и жизненост, лекотата на мисълта и прекрасния начин, по който се чувства човек, когато тялото му се изчисти от отровите, кара много хора да прекаляват. Други се вманиачават от отслабването и т.н. Реши от самото начало, колко дълго ще провеждаш гладолечение и изпълни плана стриктно. Може да спреш по-рано, но не по-късно. Захранването си остава задължително условие.

   Шесто: Много дълго гладолечение за пръв път. – Постепенност е основното правило, което трябва да спазваш. Започни с няколко дни. Не се прави на герой! Това е сериозна практика!

   Седмо: Да се върнеш към старите си навици. – Ако се върнеш към стария си начин на хранене, скоро ще загубиш всичко, което си постигнал. Трябва да се запознаеш подробно по темата преди да предприемеш действия. Виж книжката на края на статията.

   Осмо: Употребата на алкохол, цигари и наркотици. – Абсолютно забранено при прилагането на гладолечение!!!


Внимание!!! Тази статия е много обобщена. Не се занимавай с гладолечение, преди да се запознаеш подробно по темата.

Ще се радвам да ми кажеш какво мислиш за тази статия. Напиши ми твоя коментар отдолу или ако мислиш, че това, което научи тук ще е полезно на някой друг, можеш да го споделиш с приятели… 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

42 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Зорница Георгиева

Много ми хареса и ме мотивира и започвам благодаря

Katia

Привет Дамян! Много благодаря за споделеното 🙂

Дамян Петров

Чудесно! 🙂 Радвам се, че съм бил полезен! 🙂

Анонимен

Атеросклероза лекува ли се с гладолечение ?

Дамян Петров

Определено се повлиява положително това заболяване. което е следствие именно от лоша диета и слаба или никаква физическа активност. Зависи от много фактори, но изчистването на кръвоносната система от „буклуците“ се случва при плодов и воден пост, но трябва доста време, а и да се променят навиците. Трябва да се гони нормално телесно тегло, нормално кръвно, здравословно хранене (основно сурова растителна храна) и физическа активност която помага за запазването на еластичността на кръвоносните съдове. Естествено зависи от възръста на човек и други фактори.

Гинка Момчева

Много ми беше полезна информацията

Дамян Петров

Радвам се, че съм бил полезен! 🙂

тони антони

Здравейте, вече повече от 40 дни съм спрял алкохола, цигарите, месото и млечните продукти, чувствам се перфектно както и преди, не усещам разлика от преди това. За да започна воден пост или плодово гладуване трябва ли да се върна към нормалния начин на хранене? Кое гладуване бихте ми препоръчали? Защото ще го правя за първи път.

Марийка Михайлова

Здравейте, казвам се Марийка, пенсионерка от 8 години. Имам дълъг трудов стаж, но работата ми беше свързана със седене зад комптъра 8 часа на ден. Като се пенсионирах започнах да ходя по планините, разходки в парка, но двете години с пандемията ми направиха лоша шега – започнах да качвам килограмите. Изминавах по 3 км. на ден пеша, но това просто беше за удоволствие, но килограмите спадаха през лятото от 2 до 3. Не съм пушач, алкохол употребявам в много малки количества само на семейни празници. Консумирам предимно плодове и зеленчуци и много рядко месо, защото не ми е вкусно. Прочетох книжката на Дамян Петров за здравословното хранене и започнах с плодов пост – плодове и чай. Това продължи 15 дни от 17 до 31 януари 2023 год. от 1 февруари съм на захранаване и ще продлжа до 10 февруари включително. Какво се случи с мен – свалих 6 кг. от теглото си /до момента/, чувствам се много добре. Никога не съм вярвала, че ще мога да сваля толкова килограми, но чудото се случи. На всички, желаещи да вървят по пътя на здравето, пожелавам УСПЕХ!

Юлия Йорданова

Здравейте.Имам диабет тип 2 и искам да приложа воден пост. Моля за съвет как да го направя

Слави Димов

Супер е статията!

Анонимен

Аз правя гладолечение с бира – пия само бира и не ям нищо. По 6-8 бири на ден в продължение на 4-7 дни.

Георги Цветков

Г-н Петров,дами и господа,
казвам се Георги Цветков на 62 години, щастливо семеен/40г./, два пъти дядо, от София.
Случайно попаднах на тази статия и ми беше много приятно да я чета, защото намерих съмишленик, който е написал точно всичко онова, което е и мое разбиране за отношението ни към собственото тяло.
Интересното за мен е , че в момента съм 7ми ден на водна диета и в тази връзка искам да споделя с уважаемата аудитория, моят начин на гладуване, възможно е да ви заинтригувам.
Преди много години, започнах да спазвам постите, но не строгите, а само отстраних месото и рибата, Така правех две- три години. На възраст 25- 26г, да твърдя, че съм се усещал подмладен ще е комично. Следващата стъпка в постенето беше строгия пост, а последните три дни бях само на вода. Така провевдах всички пости/ вкл. и Богородичните/. Но динамичното време на демокрацията и условията, които то наложи в моя начин на прехрана, промениха навиците ми, т.е. вече не постех и така до 2019г.
Категорично не съм от хората, които спазват здравословен начин на хранене, обичам алкохола, пия по няколо литра бира на ден, но не пралявам с месото и задължително рибата е поне два пъти в седмицата на масата ми.
При ръст 180 см., теглото ми беше 105кг.
Така си живеех , но една вечер, както си пиех бирата, усетих, че сърцето ми пропуска удар, но не го навасква, както е при класическата аритмия, просто спира и имах чувството, че няма да тръгне. Станах бавно от масата, без да споделям нищо на съпругата, излязох на балкона на кухнята, започнах да клякам и да дишам дълбоко със задържане на въздуха и след 10 мин. кризата премина. Точно в този момент се заклех пред себе си, че трябва да променя начина си на живот, защото любимите ми хора в семейството не заслужават да бъдат притеснявани с моите здравословни проблеми, в това число и моята съпруга. На следващия ден спрях всякакъв алкохол и месото. След една седмица спрях всички белтъчини, употребявах полдове и зеленчуци.
След десет дни започнах гладуване. И тогава се сетих, че преди две години, моята съпруга поръча от нета една гнига, която тя прочете, коментираше нещо по нея, но така и не предизвика моя интерес. Тази книга е
“ Самолечение с Пайда Ладжин“ на Хончи Шао, Господ здраве и популярност да му дава! „Изядох“ я за няколко часа и веднага започнах да прилагам техниките му. Това начинание се случи- юни 2020г. В комбинация с водната диета, прилагането на Пайда Ладжин е уникално, резултатите буквално се случват за часове. Имах травма на около 20 години- скъсано мускулно влакно, точно над слънчевия сплит, което се беше калцирало и представляваше издутина с размера на орех. На третия ден изчезна-факт! Тогава споделих със семейството каво ми се е случило, защото бях станал много съмнителен с поведението си. Ако кажа, че съм ги впечатлил, няма да е истина, въодушевлението ми бе прието по-скоро със снисхождение. Това въобще не смути моя шопски дух и накрая на 7 дневното гладуване, аз бях с кръвно 130/90, пулс 70-72, в страхотна кондиция, правех без усилие 3 км. сутрешен крос, а теглото ми спихна на 95кг.
Поста ми стана досадно дълъг , моля за вашето извинение, но чрез него се опитвам да споделя горчивият ми опит и евентуално да помогна с каквото мога на аудиторията!
За край, ще споделя момента със захранването, ако желаете да не обезсмислите всичките усилия, лишения, в най- добрия случай, защото може да се наложи дори прием в болнично заведение, умолявам ви, положете още малко усилия и дисциплина, само във ваша полза ще бъде!
След последния ден на гладуването, преди началото на захранването, трябва да прочистите дебелото черво. Аз го правя с морска сол/ пробвах с хималайска- не става/. В нета може да намерите информация, дори и упражнения за ускоряване на ефекта, аз просто подскачам на място.
След като сте изчистили червото, трябва да приемете храна, най-късно до два часа. Аз се захранвам с леща и ориз. Една чаена чаша леща и една ориз. Сварете първо лещата,но в повече вода заради ориза, добавете го и го сварете до консистенцията на каша.Първото количество е половин чаена чаша, без никакви подправки, сол, или пикантерии. Консумирайте бавно, дъвкайте дълго и се наславдавайте на момента. Използвайте чаена лъжичка.
След около час- пак същата картинка. Ако това се случва около обяд
/ препоръчвам/ спирате, следващото хранително изживяване е вечерта около 18ч. Същото количество и пак през час. За този ден това е храната.
На следващия започнете с половин чаша, след един час я напълнете. Храните се три по два пъти. Третия ден е същото, но може да добавите малко парченце масло. На петия ден си сварете на пара тиквичка и може да словижите малка щипка сол, направо угощение. Постепенно увеличавайте количеството на храната, а седмия ден може да хапнете парче сьомга. Извинете ме, моля още веднъж за обема на поста!
Всичко най- добро!

Sunwindflower@yahoo.co.uk

Впечатлена съм от споделеното.Благодаря от сърце за напътствията, които давате. Имах нужда точно от тях. Не е необходимо да се лутам повече. Започвам смело промяната ,която смятах. че съм започнала преди много години, но без кой знае какъв резултат.
С уважение: Мая Хаджиева

Глория Антонова

Здравейте, мислех да правя същото но искам да започна със ‘ланка пракшалана’ тоест промивката със сол и веднага след това да започна поста от 7 дена. Но се двоумя дали е наистина здравословно да постъпя така?

Таня Дичева

Откъде се взема хумата и хуска? Каква е дозата, която се поставя в чашата от глината и хуска. По колко пъти на ден се пие.Благодаря ви. За първи път попадам на вашата рублика.

Антония

Здравейте, въпросът ми е, при воден пост, каксе приема хуск и бентонит и по колко пъти на ден

Васил

При хроничен простотия помага ли гладуването

Росица

Здравейте, Дамян Петров!

Моля за Вашата препоръка, колко дни пост трябва да се прилага, когато човек е с поднормено тегло. За съжаление навсякъде говорите за отслабване. Много бих се радвала, ако ми дадете съвет за книга, която бих могла да прочета по тази тема.

Анастасия Стойкова

За първи път реших да гладувам, след като гледах по телевизията една жена, която разказа как излекувала рак на панкреаса,чрез гладуване. Аз имам само проблем със синузита, които обаче ме мъчи доста често и затова реших една седмица да гладувам. По време на гладуване четох много – включително и препоръки от Пътят на здравето, и само така успях да приложа и глад и захранване по схема. Искам да кажа , че 3 те килограма , които свалих не си ги възвърнах, защото и след това продължих да се храня по режим- с всичко- месо, млечни изделия, плодове . Първото нещо което усетих като разлика е, че станах по – подвижна, ходилото на крака ме наболяваше от стара травма – след гладуването болката изчезна. После човек започва да се радва на слънце и природа- неща, които преди това не е забелазвал. Слънчевата енергия те храни и котаго човек гладува има нужда да излезе навън и да се попече. Аз твърдо станах привържених на краткото гладуване – за по- голямо нямам воля и мисля през пролетта да направя 5- дневно гладуване с тридневно захранване отново.

Величка Арсова

Гладувах за пръв път на вода 22 дни, на 23-тия ден бях на системи – толкова ми беше лошо. След 16-тия ден не можех да пия вода и пиех по една чаша. Бях се обезводнила. Захраних се добре и 6 месеца не се промених, но после си върнах стария начин на живот и напълнях с 10 кг.

Анонимен

Практикувала съм и гладуването на пол брег само на вода но е много трудно.гладувала съм по метода на лидия ковачева по лесно се изкарва първите дни на гладуване се сваля най много.моя баща гладува от 10 години и е на килограмите от казармата.в момента е почнал гладуване 8 дена и после захранване.много е трудно първите дни после е по лесно

Mnogo mi jaresva statiata. Stimul za wivot y zdrave. Pri nas imá ve4e 4erewi .utre zapo4vam.Imaj nuwda ot vas.Sarde4no blagodaria.

Гергана Герова

Здравейте,всичко написано е вярно,но не намирам линка за който споменахте.Как точно да започнем със захранването и как да подготвим организма за глад? Има ли някакво правило?Ще съм ви благодарна , ако ми отговорите.
Благодаря

Scroll to Top