Как да изградим здравословни хранителни навици?

здравословни хранителни навици

   Знаеш ли кои са основните хранителни навици? Чувстваш ли се объркан от всичката информация за здравословно хранене, с която ни заливат ежедневно в интернет? Търсил ли си прости и ясни препоръки, които да следваш към изграждането на здравословни хранителни навици? Ако е така, тази статия е за теб.

Научи кои са основните принципи, които да прилагаш, за да изградиш здравословни хранителни навици.


Кои правила да спазваш за да си изградиш здравословни хранителни навици?


Правило № 1

   Никога не яж, ако не си гладен. Практиката да се яде, защото е „станало време“ не е никак добра. Често, когато сме под напрежение, стрес или просто тялото има друга работа, не изпитваме апетит. Въпреки това 98% от хората се хранят, когато организмът им не е в кондиция за това. Храни се само когато си наистина гладен и никога не пълни стомаха си повече от 78-80%. Винаги трябва да остане място, за да е ефективно обработването на храната.

   При изграждането на правилни хранителни навици, тялото ти ще работи като часовник. Обратния вариант също го има. Ако често повтаряш нездравословни практики, организмът отново ще се приспособи, защото не му се оставя друг избор. Още по темата тук Грешки при хранене.

Правило № 2

   Избягвай ястия, които се състоят от много категории храни. Колкото е по-просто менюто ти, толкова по-добре. Спазвай основните принципи за съчетаването на хранителните продукти. Още за това тук: Правилно съчетаване на храните.

Правило № 3

   Задължително избягвай всички продукти, направени от хидрирани растителни масла (маргарин, немлечните течни и бити сметани). Използвай студено-пресовани растителни масла или истинско краве масло. Не консумирай животинска лой и мас.

Правило № 4

   Съобразявай диетата си със сезона. През летните горещини наблягай на повече пресни плодове и зеленчуци, а през зимата на белтъчини и въглехидрати. Старай се хранителните продукти да са актуални за сезона и за географската ширина.

Правило № 5

   През лятото 50% от ежедневната ти храна трябва да се състои от пресни, сурови продукти, а през зимата 30%. Можеш да се запознаеш с предимствата на суровата храна тук: Суровоядство – ключът към здравето.

Правило № 6

   Избягвай консумацията на всякакви изкуствени подсладители (захарин, аспартам ) и ограничи до минимум приема на рафинирана бяла захар.

Правило № 7

   Старай се да дъвчеш храната си 30-40 пъти преди да я глътнеш. Това е много важно при консумирането на скорбялни въглехидрати (хляб ориз, спагети, картофи). Колкото повече ги дъвчеш, толкова повече се напояват със слюнка и съответно с ензима алфа-амилаза, който ги алкализира и улеснява храносмилането в последствие.

Правило № 8

   Не пий вода или сокове с храната, понеже те разреждат слюнката и стомашните сокове, което на свой ред забавя храносмилането. Въпреки това, чаша истинско червено вино или чаша бира, изпита на малки глътки по време на хранене, са чудесни решения за подпомагане на храносмилателния процес. Това важи за много малки количества и с гарантирано качество.

Правило № 9

   Старай се да пиеш поне по 1,5 литра чиста вода на ден, но само между храненията. Добре е да се изпият две чаши веднага след ставане, една в средата на предиобеда, две следобед и една между вечеря и лягане. Това е минимума и не включва кафета, чайове, сокове, бири, а чиста вода.

Правило № 10

   Приемай храна, която да отговаря на начина ти на живот. Ако не се занимаваш с тежък физически труд или спортове изискващи много усилия, не прекалявай с животинските белтъчини и мазнини. В този случай те ще загниват в червата ти, а няма да се използват за изграждането на мускули и съединителна тъкан. Ако се занимаваш повече с умствен труд, яж повече пълноценни сложни въглехидрати, но избягвай рафинираната захар и скорбяла.

Правило № 11

   Това е един от най-важните хранителни навици, който много хора подценяват. Яж само когато имаш време да седнеш и да се отпуснеш. Никога не се храни „на крак“. Колкото по-бързо се храниш толкова по-бавно се смила храната.

Правило № 12

   Не яж твърди храни, когато си болен, особено ако си настинал, имаш температура или усещаш остра болка. Никога не се храни ако си разстроен емоционално или умствено (например ако си ядосан, разтревожен, притеснен или объркан. Храносмилателната система спира да работи в тези условия и храната само гние и трови организма. Лечебният глад е един от най-добрите лекове за повечето болести. Повече за него тук: Гладолечение.

Правило № 13

   Накрая, но не на последно място по важност е умереност в количеството храна. Това е един от главните хранителни навици, който се свързва със здравето и дълголетието.

   Това са основните препоръки за здравословно хранене на Даниъл Рийд от книгата му „ДАО на прочистването“. Те са за всеки, който иска да развие здравословни хранителни навици. Научи още кои са най-често допусканите грешки при хранене тук: Най-честите грешки при хранене.

   Надявам се, че съм ти бил полезен и много ще се радвам да ми кажеш, какво мислиш за тази статия като ми напишеш своя коментар.

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


Абонирай се
Уведомете за
guest

17 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Валя Павлова

Здравейте!
Според мен е много трудно човек да промени навиците си по принцип, не само относно храненето. И това е защото навиците се изграждат още в ранна детска възраст, а всички сме чували бабаните думи „хапни баба мекичка да порастнеш“. За такава промяна е нужна много сериозна мотивация – напримар заболяване. Или пък силна воля, упоритост… Аз съм в първата категория.Последното нещо с което човек доброволно се разделя са убежденията. Нужно е постоянство и може би прехода от обичайното хранене към друг тип да не е драстичен. В природата всичко се случва постепенно. Успех на всички

Ангел Ангелов

Синтезирани напътствия, намирам ги за много полезни и практични, Браво.

Слави Димов

Много полезна и вярна статия.

Марта Петрова

Прекрасни съвети, благодаря! 🙂 С един от коментарите тук не съм съгласна, не е необходимо да се стига до крайности какво единствено е позволено да се хапва до обяд, но всеки има право на лично мнение:), ще се радвам да прочета и твоето мнение относно подходящи за организма храни в различните часове на деня. Поздрави и хубави емоции! 🙂

Грета Георгиева

Златни правила за отлично здраве!

Даниела Георгиева

Статията е много добра, но в нея липсва едно основно правило при здравословното хранене. А то гласи, че до обяд единствената храна, която можем да си позволим е плод, Ако е възможно, моля включете това в някоя от следващите Ви статии.
Благодаря! 🙂

Аз поддържам здравословното си състояние с почасов режим на хранене. Малко, но по-често.

Иванка

Благодаря за полезната информация.

Гергана

Чудесни съвети, много благодаря!

За мен единствения и най-полезен хранителен навик, това е да се храниш разделно, спазен ли е този навик – организма е здрав, храносмилането – бързо и цялостно.

Scroll to Top