Плодов пост – гладолечение на плодове

Плодов пост - гладуване на плодове по метода на Лидия Ковачева

   Имате наднормено тегло? Страдате от заболявания пред които съвременната медицина е безсилна? А знаете ли, че човешкият организъм е създадено така, че на практика може да се самоизлекува? Искате ли да се отървете от всички токсини натрупани в организма ви и да подмладите от вашето тяло. Може да ви звучи невероятно, но тепърва ще останете изненадани след като научите за всички ползи от така нареченият плодов пост, известен още като плодово-чаен разтоварителен режим.


Ползи от плодовият пост


   Преди да преминем към същността на този метод за пречистване и детоксикация на организма, нека разгледаме ползите, които човек има от прилагането му:

 1. Отслабване – бърз и изключително ефективен начин за трайно отслабване поради ниското съдържание на калории, които се приемат по време на режима. Йо-йо ефекта се избягва ако се следват някои прости правила на хранене.
 2. Излекуване – много хора (както и аз самият==>>виж тук) са преборили редица заболявания с помощта на плодово-чаеният разтоварителен режим. Виж какво споделя д-р Гайдурков в своята статия за заболяванията, които се лекуват с плодов пост: Кои заболявания се лекуват от натуралната хигиена?
 3. Подмладяване – в следствие на очистващият ефект на плодовият пост човек започва да изглежда много по-млад и жизнен. Кожата започва да сияе, очите връщат блясъка си, косата става по-жизнена и т.н. Никаква козметика не може да се сравнява с естествената красота на природата.
 4. Психическо подобрение – всякакви негативни мисли и депресивни състояния изчезват. Човек става ведър, жизнен и усмихнат – такъв, какъвто трябва да бъде един здрав индивид. Замислете се дали сте виждали усмихнат и ентусиазиран човек, който да е със сериозни здравни проблеми?

   След като разгледахме набързо основните ползи, нека разгледаме какво представлява самият метод и как се е появил. Това е метод разработен от българската лечителка Лидия Ковачева. Нейната история е много интересна и е редно с няколко изречения да я споделя преди да преминем към същественият метод на плодовия пост. Тя е и един прекрасен пример за това, кокво може да се постигне с временно въздържание от храна.


Лидия Ковачева – бягство от смъртта

Гладът - приятел и лекарство - Лидия Ковачева


   На 30 години Лидия Ковачева е била с диагноза туберкулоза на единият дроб, при което започва десет годишно ходене по лекари, санаториуми и най-разнообразно лечение. Резултатът накрая е, че туберкулозата се развива и обхваща и двата бели дроба, а черният дроб вече е с цироза в следствие на медикаментозното лечение, което продължило толкова дълго. Лекарите я отписват като и дават не повече от 2-3 месеца живот.

   На ръба на отчаянието си Лидия започва да търси алтернативен начин за да избегне „смъртната присъда“ и научава за лечебният глад. Това се случва преди ерата на интернет и информацията меко казано е била оскъдна. Прилагайки гладолечение тя успява да се пребори с нелечимото си състояние и посвещава остатъка от живота си на тези практики и тяхното усъвършенстване. Има много последователи, няколко книги и доживява до 88 годишна възраст през които се радва на добро здраве и продължава неуморно да помага на хората. Може да свалите безплатно нейната книга „Гладът – приятел и лекарство„, която на времето промени и моите представи за хранене и здраве.


Плодов пост – алтернативата


   Лидия Ковачева дълги години експериментирала върху себе си различни методи на гладолечение и търсила метод различен от водният пост (гладуване само на вода), понеже той се възприемал много негативно от повечето хора, които не са запознати с практиката. Така тя открива плодово-чаения разтоварителен режим, наричан още гладуване на плодове или плодов пост. Думата гладуване не е редно да се използва за тези практики понеже съзнателното лишаване от храна не е реално гладуване, а вид въздържание. Този цитата го обяснява най-добре: „Доброволното гладуване се различава от принудителният глад така, както скалпелът на хирурга се различава от ножа на убиеца“.

чай


Плодов пост – същност и изпълнение


   Какво представлява плодовият пост на практика. Лидия Ковачева открива, че при ограничени количество сезонни плодове за определен период от време в тялото протичат същите процеси като при водният пост (пълното гладуване). Методът представлява до 800 грама плодове на ден, като между храненията се пие билков чай с малко мед и няколко капки лимонов сок. Важно условие е да не се комбинират различни групи плодове на едно хранене и да не се консумират течности минимум един час преди и след хранене. Също така плодовете трябва да са от съответната географска ширина и да са сезонни. За България са идеални ябълки, круши, сливи, горски плодове, грозде през есента, цитруси през зимата и т. н. (забележка – бананът не е плод).

   Чаят трябва да е от една билка, например мента, лайка като не е добре да е черен чай или зелен чай. Медът, който се поставя в чая не трябва да превишава 3 равна супена лъжица за деня, като задължително трябва да е домашен с доказан произход. В интернет има много материали за това как се разпознава истинският мед от фалшивият. Може да се слагат няколко капки лимонов сок на чая. Той трябва да е топъл, а не напълно врял когато се добавя меда и лимоновият сок.

Как преминава един такъв ден? Идеалният вариант е посочен по долу:

10:00 ч. – чай с мед 

12:00 ч. – ябълка – 250 гр.

14:00 ч. – чай с мед

16:00 ч.  – ябълка – 250 гр.

18:00 ч. – чай с мед

20:00 ч. – ябълка – 250 гр.

   Този график може да изглежда много ангажиращ. Затова аз практикувам плодовият пост като изяждам всичките 800 грама плодове за деня на едно хранене. Плюсовете са, че през останалото време пиеш вода когато си поискаш и че реално с 800 грама плодове на едно хранене човек се наяжда. Проблемът е, че може дори да се преяде и затова храненето трябва да става много бавно.

Плодове и чай - гладолечение


Времетраене


   По принцип пълният курс е 20 дена на до 800 гр. плодове на ден, но и по-кратък период дава невероятни резултати – например седмица. Аз самият когато започнах за пръв път да прилагам тази практика бях планирал да изкарам най-много 6 -7 дни. След като видях невероятните резултати изкарах пълните 20 дена. Познавам хора които са започвали също на шега и са изкарвали пълният курс. Просто начинът, по който се чувства човек, го кара да продължи, за да постигне оптималните резултати.


Захранване след плодов пост


   Стигаме и до най-важният момент, а имено захранването. Това е период на постепенно преминаване към нормален режим на хранене. Това е от огромно значение и в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото човек може да си навреди още повече. Затова винаги трябва да се има предвид периода на захранване още в началото. Мисли от сорта на „само да приключа и днес на плодове и утре съм на пържола с пържени картофи и бира“ са много опасни. Важно е да се разбере, че самото захранване е продължение на изчистващият процес.

   Периода на захранване трябва да е минимум половината от самия плодов пост. Например ако сте постили 10 дни, то захранването трябва да е минимум 5 дена. Какво трябва да се яде за да се захрани организма. Плодовете са най-леката и жива храна за тялото и именно на това е базиран целият метод – плодов пост. Захранването следва този ред:

 1. Увеличаване леко на количествата плодове.
 2. Включване на сурови зеленчуци като отделно хранене (например настъргани зеле и морков) – без подправки.
 3. Увеличаване леко на количествата  сурови зеленчуци.
 4. Сурови (задължително накиснати) ядки, като за препоръчване е бадем, слънчоглед, орех. Може и да се яде варен картоф.
 5. Увеличаване леко на количествата и добавяне на малко свежи подправки като магданоз, копър, чесън лук.
 6. Варива – леща, нахут, боб, грах
 7. Животински продукти от леки към тежки – млечни, яйца, месо

   Златното правило на термичната обработка – Колкото по щадяща, толкова по-добре:

 1. на пара – добре
 2. варено – средно
 3. печено – зле
 4. пържено – много зле

  За захранването има подробна статия със специално видео на този линк==>>Захранване след гладуване

Предимства на плодовият пост


Предимства на плодовият пост


 1. Докато при пълното гладуване на вода човек след третият ден започва да чувства отпадналост, кръвната му захар пада и трябва да си почива повече, при плодовият пост човек се чувства отлично през почти цялото време.
 2. Не е необходима домашна изолация въпреки, че може да е полезна за да се премине по-леко през режима. При
 3. водният пост трябва човек да е вкъщи и не е може да ходи на работа (особено ако е тежка физическа дейност).
 4. Човек може да яде различни плодове всеки ден и по този начин да повдига духа си като спазва правилото да не са повече от 800 гр. дневно и
 5. Спестяват се доста пари от храна и ходене по заведения. В същото време човек е свръх ефективен за задачите, които има или отлага от дълго време (аз прилагам плодовият пост за да си свърша повече работа).
 6. Колкото и странно да звучи психическото подобрение в следствие на изчистването на организма е добра възможност човек да преосмисли някои житейски въпроси. Много философи, мислители и духовни учители използват гладуване за да избистрят съзнанието си. Това е и един от най-мощните методи за лечение на депресия.
 7. Недостатък на плодовият пост е единствено, че оздравителният и пречистващ процес е по-бавен от пълното гладуване. За водният пост ще напиша отделна статия, защото там е съвсем друга история с много други възможности.

Подготовка


      За да започнете плодов пост не е необходима специална подготовка, но е много важна психическата нагласа. Добре е да имате кантар за да следите теглото си, което е много мотивиращо през този период особено ако имате килограми за сваляне. Хубаво е да махнете всякаква храна, която може да ви се мярка пред очите. Много е важно да не се поставяте в ситуации на изкушения и вредни влияния. Това е вашето време да помогнете на тялото си. Предупредете приятелите си, че ще се „изгубите“ за известно време, за да не трябва всеки път да им дявате обяснения, че не искате да излизате и т .н. Стойте на чист въздух, разхождайте се, може да правите дихателни упражнения или упражнението за прибиране на корема и възстановяване на перисталтиката на червата.


Основни грешки при плодов пост


 1. Рязко прекратяване на поста – Каквото и да се случва поста се прекратява със захранване, което е минимум половината от времето на гладуване. Това е много, много важно!!!
 2. Приемане на лекарства по време на поста – Приемането на медикаменти обезсмисля целият процес и може даже да навредите повече на тялото. В този случай е добре да се консултирате с лекар който е на „ти“ със самият метод. Всеки друг лекар ще ви каже, че това са глупости и ще се опита да ви откаже. Имайте го предвид. Те са обучени да изписват лекарства за симптомите. Високо кръвно се лекува за месец с плодов пост, но всеки лекар ще изпише хапчета за кръвно, които се пият доживот. Виж отново статията на д-р Гайдурков, който е последовател на Лидия Ковачева: Кои заболявания се лекуват от натуралната хигиена?
 3. Подлагане на стрес по време на режима – Тялото става много чувствително при периоди на детоксикация и почивката е препоръчителна. Избягвайте стресови ситуации, спорове, пазете се от негативна информация, висок шум и т. н.
 4. Хвалене и разказване за метода – Може да ви звучи странно, но това е лична здравна хигиена и не е добре да се обсъжда с хора, които не знаят за какво става на въпрос. Тяхното невежество може да подкопае вашата увереност и да саботира целият пост.
 5. Алкохол, цигари, наркотици – по време на поста и захранването са напълно забранени. Тук е необходима воля и разбиране на процеса.
 6.  Пристрастяване към поста – може да се изненадате, но човек се чувства толкова добре, че си мисли, че може да кара вечно на плодов пост. Тук обаче става опасно. Не си правете експерименти колко може да издържите. Двадесет дни са напълно достатъчни. Захранете се, а след време може пак да направите един плодов пост.

Основно грешки при плодов пост


Тайното оръжие


   Нещо, което аз прилагам при плодовият пост за да ретуширам появата на глад е приемането на хуск (люспи от индийски живовляк). Това са 100% растителни фибри, които се разтварят във вода и набъбват като увеличават обема си няколкократно. Те действат пречистващо на стомашно-чревният тракт и създават усещане за ситост. Цената му е около 6 лв. пакета и стига за много време. Всичко за хуска и как се приготвя точно разглеждам в видеото на този линк: Приготвяне на Хуск.

   Какво да очаквате по време на плодов пост:

 1. Първите няколко дни е възможно главоболие отпадналост, раздразнение, засилен глад и т.н. Това е в следствие на рязката промяна и отделянето на много токсини в кръвта. Това е началната „криза“, която отказва повечето хора. Тук трябва да се прояви малко воля и характер. До няколко дена симптомите изчезват и човек започва да се чувства прекрасно.
 2. Прилив на енергия – Когато тялото се нагласи към режима човек става много енергичен и ведър. Върши много неща, чувства се отлично през цялото време.
 3. Облагане на езика с бял или жълт налеп и лош дъх. – Това е в следствие на изчистващият ефект и отделянето на токсините от стомашно-чревният тракт.

Периодични междинни кризи – На моменти ще ви се дояжда и друга храна. Това са ситуации, които са нормални и трябва да се прояви воля в името на оздравителния и пречистващ процес на тялото. Приемайте хуск в тези моменти.

Успех


Златната възможност


   След като приключите поста и започнете захранването ще усетите, че различната храна има много по-силен вкус. Вече всичките ви сетива ще работят както трябва и ще преоткривате вкуса на всичко отново. Тук е златната възможност да се вслушате в гласа на тялото ви. Ще усещате коя храна не е за вас. Неща които преди са ви се стрували вкусни сега ще са ви странни и дори отблъскващи (например животинските продукти). Тук е момента да редуцирате някои храни и да изградите нови хранителни навици, които да поддържат тялото ви в оптимална форма. Храненето е най-важният елемент за поддържането на здравето. Как да изградиш здравословни хранителни навици можеш да научиш от книгата ми „Наръчник по здравословно хранене“ в края на статията.

   Плодово-чаения разтоварителен режим е много обширна тема, но в тази статия разгледахме най-важните неща. Въпреки всичко Ви препоръчвам да се включите в онлайн видео курса Академията на Здравето, където всичката информация е събрана под формата на видео обучения от „А“ до „Я“. Също така разгледайте канала ми в YouTube за още много безценна информация по темата. Ако статията ви е харесала може да я споделите с вашите приятели от бутончето по-долу.

Поздрави и Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по темата изтегли моята електронна книга:


„НАРЪЧНИК ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ“


 

Абонирай се
Уведомете за
guest

3 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Йордан

Благодаря, започвам

Милена Иванова

Вдъхновяваща статия

Scroll to Top